2023. szeptember 23., szombat
FONTOS

Lilába öltözteti a Kígyósi-pusztát a sziki sóvirág

Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület vezető kiemelte, térségünkben ez gyakorinak mondható látvány. Ahol nem szántóföld van a környéken, vagy nincs leaszfaltozva, beépítve, ott előbukkan a sóvirág.

Boldog Gusztáv kiemelte, ez a növény jellemzően augusztus közepén díszíti a pusztát. Nagyjából egy hónapig ez ki is tart, utána nő a következő lila növény, a réti őszirózsa. Ezt előszeretettel legelik le a nemzeti park területén található marhák. A növény a nevéből is adódóan a szikes talajokat kedveli. Ha ezeket a talajokat bolygatjuk, felszántjuk, akkor ezek a növények eltűnnek.

Boldog Gusztáv kiemelte, Békés vármegyében, Gyula térségében jellemző a rézsikló. A vizisiklóval ellentétben cakkos mintázatot visel, amitől sokan megijednek. A közösségi oldalakon ez visszatérő téma szokott lenni.

Augusztus 20-a után útra kelnek a gólyák. Ez az időszak az, amikor a gólyák kirepültek a fészekből, csapatokba verődnek és hamarosan elindulnak dél felé. Jellemző az is, hogy a fióka az utolsó percig kivár az indulással, de a szülők nem szokták őket magukra hagyni. Általában a kora reggeli és a késő délutáni órákban ezeket a fiókákat is meglátogatják a szülők. Boldog Gusztáv hangsúlyozta, nem maradt még egy gólya sem a fészekben, úgyhogy nem kell ettől sem félni.

 

Nézze meg ezt is:

Naptávcsőbe nézhettek az érdeklődők az Almásy-kastélynál

  A nap megfigyeléséhez kifejlesztett, különleges távcsővel ismerkedhettek az elmúlt hétvégén az Almásy-kastély parkjába érkezők. …