2024. június 16., vasárnap
FONTOS

Több programra készül a békéscsabai 101. Területvédelmi Zászlóalj

 

A hazánk északi határánál adódó feladatokban is részt vesznek a békéscsabai 101.Területvédelmi Zászlóalj tagjai, akik kéthetes váltásokban vesznek részt a munkában.

Emellett folyamatosak a kiképzések, szeptemberben is részt vesznek egy három hetesen. A pósteleki és a dobozi erdőben jelennek meg katonai konvojok, ahol zajhatással járó, vaklőszeres fegyverhasználat is lesz. Többek között idén is megrendezik a már hagyományos “Sárgarigók Vonulása” elnevezésű, területvédelmi zászlóaljak közötti, nemzetközi járőrversenyt Békés vármegyében. November 16-án a 101-es gyalogezredhez kapcsolódó eseményt rendeznek Békéscsabán.

A zászlóaljnál folyamatos a fluktuáció. Csatlakoznak hozzájuk, de a későbbiekben sokan választják a szerződéses és a hivatásos katonai szolgálatot. Jelenleg olyan rendszer vél a Magyar Honvédségben, hogy az, aki szerződéses katona szeretne lenni, az kizárólag a területvédelmi zászlóaljakon keresztül teheti meg efelé az első lépéseket.

A Lynx program egy különleges projektje a Magyar Honvédségnek. Hódmezővásárhelyre, az ott lévő dandárhoz keresik azokat az elsősorban fiatalokat, akik éreznek magukban kihívást, hogy a csúcstechnológiával szeretnének foglalkozni, katonaként feladatot ellátni. A Lynx, vagyis a gépesített szállító harcjármű komoly technikát képvisel.

Juhász László kiemelte, ilyenfajta harcjármű még nem volt a Magyar Honvédségnél. Sok esetben az új technika rendszeresítése hosszú időt vesz igénybe. Aki jelentkezik a programba, az részese lehet ennek a folyamatnak.

 

Nézze meg ezt is:

Új módszer az öntözésben

  Nemrégiben húsz öntözőzsákot helyezett ki a város közterein a Gyulai Közüzemi Kft. A kísérleti …