2024. június 15., szombat
FONTOS

Idén elkezdődik a Békéscsaba és Berettyóújfalu közötti gyorsforgalmi út tervezése

Ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának közgyűlése, ahol több fontos tájékoztató is napirenden volt.

Többek között a vármegyei iparkamara és az agrárkamara tartott tájékoztatót a tavalyi évi tevékenységéről. Az előbbi esetében elhangzott, hogy az elmúlt években Magyarország és Románia között nagy mértékben növekedett a kereskedelmi forgalom. Zalai Mihály hangsúlyozta, más eszközökkel ugyan, de mind a kamara, mind pedig az önkormányzat a vármegyei gazdaság fejlesztésén dolgozik. Kiemelte, az elmúlt néhány évben 21 ipari park létesült, 6 inkubátorház, illetve 24 turisztikai attrakció fejlesztése valósult meg a vármegyében a TOP program segítségével.

Az ülésen az agrárkamara beszámolójában szó volt a tavalyi rendkívüli aszályhelyzetről és annak következményeiről. A jégkármérséklő rendszerről is kapott tájékoztatást a közgyűlés.

A közúthálózatról is szó volt az ülésen. Elhangzott, 2020 óta egyre több út újul meg évente Békés vármegyében.

Zalai Mihály a vármegye szempontjából kiemelten fontos beruházásként értékelte a korábban M47-es névvel tervezett út Békéscsaba és Berettyóújfalu közötti megvalósítását, melynek a tervezése még idén elindul. Kiemelte, az út jelentősen megkönnyítené Debrecenből, az ottani ipari létesítményekből Békés vármegye megközelíthetőségét. Az M44 Nagyszalonta felé történő meghosszabbítása is hasonló horderejű beruházás, hiszen a keleti szomszédunk nagyvárosaival kötné össze Békés vármegyét.

A képviselők a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázatról is döntött, Ezáltal a vármegye önkormányzata jövőre is csatlakozik a pályázathoz, támogatva a felsőoktatásban tanuló fiatalokat.

Zalai Mihály kiemelte, elindult a Vármegyejárás programsorozat. Ez 26 rendezvényt foglal magába. Az elnök elmondta, az esemény a Vármegye nap mini változata, október 7-én látogatnak Gyulára. Zalai Mihály hangsúlyozta, helyben szeretnének olyan rendezvényeket megvalósítani, melyek a közösségi, valamint a vármegyei összetartozást is erősítik.

Nézze meg ezt is:

Megkezdődött az Ünnepi Könyvhét

Csütörtök délután megkezdődtek a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri rendezvénye, a 95. Ünnepi Könyvhét gyulai …