2023. december 3., vasárnap
FONTOS

Békési lisztből készült a székely „aranykürtős”

Békés vármegye is hozzájárult ahhoz, hogy Székelyföld „aranykürtősét” süssék meg október első hétvégéjén a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács – Édes Ízek fesztiválon.

Az esemény attrakciójának számított ugyanis az aranybevonatú kürtőskalács elkészítése. A rendezvényre Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke invitálta a Békés vármegyei résztvevőket.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke és Gémes László, Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzatának elnöke a két vármegye határáról származó lisztet vitt a fesztiválra.

A szervezőknek Zalai Mihály nyújtotta át a kis zsák lisztet, ezzel járulva hozza jelképesen az aranykürtős készítéséhez.

– Kárpát-medence szíve-lelke, íze is legyen benne – fogalmazott az elnök az átadáskor.
A rendezvényen a Csabai Szlovákok Szervezete senior klubjának tagjai kínálták Békés vármegye hagyományos szlovák édességét, az ízletes csörögét, amelynek igen nagy sikere volt, nagyságrendileg kétezer adag fogyott el.

– A finomság elengedhetetlen hozzávalója a jó pálinka, hiszen, ha ez is belekerül a tésztába, akkor az kevésbé szívja fel az olajat – árulta el a titkot Lipták Jánosné, a senior klub vezetője.
A 2023-as év Székelyföldi Kürtőskalácsa címet a szentivánlaborfalvi Simon család kürtőse nyerte el.

A família három generáció óta foglalkozik kalácssütéssel, akiket Zalai Mihály meghívott a szeptemberi Vármegyenapra, melyet a család köszönettel elfogadott. Így a díjnyertes finomságot jövő ősszel Békés vármegyében is megkóstolhatják a békéscsabai rendezvény látogatói.

Nézze meg ezt is:

A legjobb mézeket értékelte a csúcszsűri Gyulán

  Pénteken Gyulán értékelte az első két után maradt legjobb mintákat a decemberi, gyulai mézverseny …