2024. február 28., szerda
FONTOS

A többszörös véradók köszöntötték Gyulán

Péntek délután a többszörös véradókat köszöntötte a Magyar Vöröskereszt Területi Szervezete a gyulai tagkórház Árvay-termében.
A véradók napján az önzetlen segítségnyújtókra és a véradás kiemelt társadalmi ügyére irányult a figyelem.
Gyulán több éves hagyománya van a véradók köszöntésének, ebből az alkalomból péntek délután a gyulai tagkórház Árvay-termébe várták a többszörös és a kórházi véradókat. A területi vöröskereszt és a kórház közös ünnepi eseményén az embertársaikon önzetlenül segítők álltak a fókuszban.

Hazánkban 1987 óta ünneplik a véradók napját, ekkor nyilvánította a Magyar Vöröskereszt ünnepnappá november 27-ét.

Az ötvenszeres véradó Pálfi Endre családjában természetes a segítségnyújtásnak ez a formája. A gyulai önkéntes elmondta, a véradás mindenkinek a saját döntése, ugyanakkor ezen területen a példamutatásnak kulcsszerepe van.

Gyulán száztizen vannak jubiláló véradók, köztük olyanok is, akik már a századik véradásukon is túlvannak, mondta Tóth Zoltánné. Évente csaknem háromezer önkéntes véradóra van szükség Gyulán és a környékbeli településeken ahhoz, hogy zavartalan legyen a vérellátás. A területi igazgató hangsúlyozta, ezért is fontos a véradók napja rendezvény, hiszen itt tudják megköszönni a segítséget az önkénteseiknek.

A folyamatos vérellátás a betegellátás szempontjából elengedhetetlen, hívta fel a figyelmet Rus-Gal Gabriella. A főorvos elmondta, Gyulán jól működnek a véradásra ösztönző, vállalati programok és mellette azok is, amelyek a célzott véradást segítik.

Egy véradás három embernek segíthet, erre hívják fel a figyelmet a szakemberek, különösen a most kezdődő adventi időszakban.

Nézze meg ezt is:

Párkapcsolati tréning Hegyi Barbarával és Seress Zoltánnal

  Napokkal ezelőtt nem lehetett már jegyet venni a Gyulai Várszínház péntek esti előadására. A …