2024. február 28., szerda
FONTOS

Hogyan kell evangelizálni a mai világban?

Rome Italy 06/23/2017 San Peter Square at sunset angular view

Ferenc pápa 21 új bíborost kreált szeptember 30-án a Szent Péter téren. Az új kardinálisokat arról kérdezte a Catholic News Agency amerikai katolikus hírügynökség, hogy hogyan kell az egyháznak hirdetnie az Örömhírt a mai modern világban.

Grzegorz Ryś, a lengyelországi Łódź érseke szerint az evangelizálásnak két kulcsa van: „Az első az, hogy hallgassuk az evangéliumot, mint élő igét. Ez azt jelenti, hogy hallgatunk Krisztusra és a Szentlélekre. A második pedig az, hogy meghallgassuk az embereket, különben nincs evangelizáció. Mert az evangelizáció végső soron az ember találkozása egy személlyel: a velünk élő embertárs személyével és a hozzá érkező Krisztus személyével. Tehát meg kell hallgatni mindkettőt, különben nem lesz találkozás” – fejtette ki.

Christophe Pierre érsek, az Egyesült Államok apostoli nunciusa kijelentette: ma nagyon nehéz átadni a keresztény értékeket. „Az egyház számára az a kihívás, hogy elérjük az embereket. Ezt mondja Ferenc pápa folyamatosan, hogy el kell érnünk az embereket, ahol vannak, meg kell értenünk őket, párbeszédet kell folytatnunk velük, és be kell mutatnunk nekik az örömhírt, de új kontextusban. Meg kell találnunk a módját, hogy új kontextusban hirdessük a jó hírt” – mutatott rá.

Stephen Brislin, a Dél-Afrikai Köztársaság fővárosának, Fokvárosnak az érseke is úgy látja, ma az egyház számára a legnagyobb kihívás az evangelizálás. Különösen a fiatalok irányába jelentős feladat, „hogy úgy tudjuk bemutatni a hitet, hogy az hatással legyen rájuk és megértsék” – emelte ki. Hozzáfűzte: „Nemcsak azáltal evangelizáljuk az embereket, hogy beszélünk hozzájuk, hanem különösen azzal, ahogyan éljük az életünket, és ahogy a magatartásunk és etikus viselkedésünk hirdeti, hogy kik vagyunk és mik vagyunk”.

Américo Aguiar, a portugál Setúbal püspöke azt emelte ki, hogy „meg kell találnunk az egyensúlyt ebben a digitális világban. A fiatalok életvitele, kapcsolattartási módja más, mint a miénk” – mondta. „Nekünk, lelkipásztoroknak alkalmazkodnunk kell ehhez az új kultúrához. Ahogy II. János Pál mondta: az új evangelizációnak újnak kell lennie a lelkesedésben, a módszerekben és a kifejezésmódban. Azt hiszem, még mindig ott tartunk, hogy keressük, alkalmazkodunk és áttérünk az új módszerekre és kifejezésmódokra, de Krisztus és az evangélium mindig ugyanaz marad” – hangsúlyozta.

  „Azt gondolom, hogy a mai korban a legfontosabb a párbeszéd” – mondta Stephen Ameyu Martin Mulla, a dél-szudáni főváros, Juba érseke. „Az emberek közti párbeszéd nélkül nem lesz könnyű együtt élni. De ahol párbeszéd van, ott mindig lehetőség van arra, hogy ötleteinket összehozzuk, megosszuk, és közös lépéseket tegyünk. De párbeszéd nélkül az életünk bonyolulttá válik a társadalomban, sőt a családban is” – nyomatékosította.

Ángel Sixto Rossi, az argentin Córdoba érseke szerint „amihez a pápa mindig ragaszkodik, az a közelség. Nem szolgálhatsz, ha nem vagy közel és nem figyelsz oda. Meg kell hallgatni a nép örömét, bánatát, gyötrelmét, hogy válaszokat tudjunk adni. Nem szabad a levegőbe beszélni, hanem a konkrétumra reagáló válaszokat kell adni. Úgy gondolom, hogy a pápa ezért ragaszkodik a közelséghez. Nemcsak testi közelségről, hanem egzisztenciális, lelki közelségről van itt szó” – magyarázta.

Agostino Marchetto érsek, volt apostoli nuncius és az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma nyugalmazott titkára kijelentette, hogy az evangelizáláshoz ma a szeretetre van a legnagyobb szükség. „Az igaz szeretetre, amely szem előtt tartja, hogy mi az ember. Arra a szeretetre, amely nem csupán egy érzés, hanem tiszteli az embert, tudja, mit jelent önmagunkból adni, mit jelent nem énközpontúnak lenni” – fejtette ki.

„Azt látom, hogy ma az egyháznak azt kell elmondania az embereknek – legalábbis én ezt mondom –, hogy számomra Jézus a legcsodálatosabb dolog, ami az életemben történhet” – nyilatkozta Pierbattista Pizzaballa olasz ferences szerzetes, jeruzsálemi latin pátriárka.

Stephen Chow Sau-yan hongkongi püspök fontosnak tartja, hogy Ferenc pápa értelmezésében „az evangelizációnak valójában az a célja, hogy segítsen az embereknek megérteni Isten szeretetét – anélkül, hogy katolikusokká akarnánk változtatni őket”. Cél, hogy megértsék: „a mi Istenünk szeretetet jelent, jóakaratot és jobb életet. E nélkül nem tudnak megérteni minket. Tehát az evangelizációnak Isten megismerését kell jelentenie, aki a szeretet” – húzta alá.”.

Nézze meg ezt is:

A jó példát követik a fiatalok önkéntességben

  Az önkéntes munka szerepe és jelentősége a közösségfejlesztésben és az identitás megőrzésében – ez …