2024. július 21., vasárnap
FONTOS

A tavaszi vetésűeknél indultak el a talajmunkák február elején

Február elsejétől elindult az őszi és a tavaszi vetések fejtrágyázása, vagyis ezzel segítik a már kikelt növények tápanyagellátását.

Ebben az időszakban, amikor 10 fok körüli hőmérséklet van, érdemes vigyázni, hiszen ha a növény gyorsan felveszi a trágyát és egy száraz hideg következik, akkor az nagy mértékben megviselheti az őszi árpa és búza vetéseket. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke kiemelte, a gazdák tudják, hogy február végén érdemesebb ezt a műveletet elkezdeni.

Az elnök kiemelte, tavaly az őszi csapadékmennyiség elegendő volt. A tél viszont nem volt túl csapadékos és a hó is nagyon hiányzott. Ez meglátszik néhány őszi vetésű táblán. Vannak olyan észak-békési területek, ahol a víznyomás már jelentkezett, de ezeket el tudták vezetni árkokba és csatornákba. Közép-és Dél-Békésben nem találkoztak belvizes területekkel, mindez azt jelenti, hogy a 2022-es aszály után visszapótlódott a talajba a csapadék, de még mindig várnak.

Kozsuch Kornél kiemelte, ebben az időben a metszési munkálatok is elindulhatnak, viszont a permetezéssel még vigyázni kell, hiszen még várható fagy. A hatóanyagok a fagy hatására nagy mértékben károsodnak.

Kozsuch Kornél kiemelte, a védekezés és az őszi csapadékosabb időjárás hatására nagy mértékben csökkent a mezei pockok száma a határban. Figyelni kell az elhanyagolt területekre, hogy onnan áttelelve ne menjenek be a táblákra, hiszen kárt még most is tudnak tenni.

 

Nézze meg ezt is:

Négy fotóklub állított ki a Szent Miklós parkban

  Tűz és Víz címmel két magyarországi és két romániai fotóklubnak nyílt szabadtéri kiállítása a …