2024. május 25., szombat
FONTOS

Egy kattintás, 36 millió forint veszteség

Értékes ügyfél megszólítással kezdődő ímélt kapott egy könyvelő Békés vármegyében.

Azt kérték tőle, hogy erősítse meg online banki adatait. Az lett a vége, hogy az egyik cég számlájáról, amelynek ő könyvel, eltűnt 36 millió forint.

Hivatalosnak tűnő, de a banki tájékoztatók nyelvezetétől idegen megfogalmazásokat is tartalmazó ímélbe illesztett hivatkozásra kattintott rá egy Békés vármegyei könyvelő a múlt héten. A levélben „értékes ügyfélnek” szólították és arról tájékoztatták, hogy az összes online banki felhasználók magánéletének védelme érdekében új hitelesítési eljárásokat vezetnek be. Leírták, hogy addig nem férhet hozzá a számláihoz, amíg meg nem erősítette az online banki adatait. A nő rákattintott a szövegbe illesztett linkre, majd beírta a telefonjára kapott kódot is. Egy olyan cég számlájának az adataival jelentkezett be, amelynek ő könyvel. Mindezek után a társaság számlájáról eltűnt 36 millió forint. A cégtulajdonost másnap értesítette a történtekről, a férfi azonnal feljelentést tett a rendőrségen. A Sarkadi Rendőrkapitányság nyomoz az ügyben.

Az ilyen és hasonló csalások megelőzése érdekében kérjük, hogy jól nézzék meg, milyen címről kaptak levelet. Az adathalász íméleknél a címek nagyon hasonlítanak a valódira, csupán egy-egy karakter, vagy a pont utáni kiterjesztés tér el. A levelek szövegében több árulkodó megfogalmazás, szóhasználat is lehet, mert sokszor fordítóprogrammal írják őket. Az „értékes ügyfél” megszólítás, a magánélet védelmére hivatkozás ebben az esetben is gyanús lehetett volna a címzettnek. Az adathalász ímélekbe, üzenetekbe illesztett hivatkozások a bank vagy szolgáltató eredeti oldalához kísértetiesen hasonló felületekre vezetnek. De ha a böngésző címsorát is megnézik, abból nagyon gyakran kiderül, hogy nem az eredeti oldalon vannak, mert egy-egy betű, karakter eltér, a pont utáni rész nem szokványos. Az is árulkodó jel, ha sürgetik a döntést, gyors cselekvést várnak el, és a számla letiltásával, zárolásával, a hozzáférés megvonásával fenyegetőznek.

A rendőrség mindenkit arra kér, hogy tájékozódjon! A bankok oldalain és a KiberPajzs weboldalon is nagyon sok tanács olvasható, amelyeket ha megfogadnak, elkerülhetik a hasonló eseteket. Az adathalászok nemcsak magánszemélyeket, hanem cégeket, illetve intézmények, gazdasági társaságok pénzügyeinek kezelésével megbízott embereket is célba vesznek. Fontos, hogy a címzettek felismerjék a helyzetet, és ne adjanak meg idegenek kérésére semmilyen banki adatot. Hívják fel az információs vonalon a bankjukat, és kérdezzék meg, hogy van-e teendőjük a számlájukkal kapcsolatosan.

Nézze meg ezt is:

Gyalogátkelőhelyen ütött el lányt egy autós Békéscsabán

  A férfi nem állt meg, elhajtott. Négyen utaztak vele, a nők először nem értették, …