2024. május 25., szombat
FONTOS

Veszteségesen működő trafikot ellenőriztek a pénzügyőrök Békésben

Évek óta veszteségesen működő trafikot ellenőriztek a Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai.

A revizoroknak az szúrt szemet, hogy a dohány-kiskereskedők a termékeket fix áron vásárolják és értékesítik, 11-12 százalékos árréssel, ezért náluk kizárt a veszteséges működés.

A vállalkozó a veszteséget a forgalom visszaesésével indokolta, ennek azonban ellentmondott az, hogy év végi készletét évről évre jelentősen növelte. A revizorok ezért górcső alá vették az adózó készletnyilvántartását.

Az ellenőrzésben figyelembe vettek egy jogszabályváltozást is, e szerint 2022. január 1-jétől kötelező a dohánytermékek egységes csomagolása. Az ettől eltérő csomagolású termékeket csak úgy lehet értékesíteni, ha azok már 2022. január 1-je előtt is készleten voltak a kiskereskedőnél.

A trafik működtetője elmondta, hogy 2022-ben már csak egységes csomagolású termékeket tudott beszerezni, de a 2022-es záróleltárban a revizorok jelentős mennyiségű, még az előző évi beszerzésből származó, nem egységes csomagolású dohányterméket találtak. Ezek így már egy éve „porosodhattak” a raktárban.

A revizorok szembesítették a vállalkozót az ellentmondásokkal, de nem tudott érdemi magyarázattal szolgálni. Öt évre visszamenőleg felülvizsgálta a nyilvántartásait, és élt az önellenőrzés lehetőségével. A vállalkozó több mint 14 millió forint többletbevételt vallott be. Bevallásaiban már nyereséget mutatott ki és összesen csaknem 3 millió forint pótlólagos adót fizetett meg.

Nézze meg ezt is:

Gyalogátkelőhelyen ütött el lányt egy autós Békéscsabán

  A férfi nem állt meg, elhajtott. Négyen utaztak vele, a nők először nem értették, …