2024. május 29., szerda
FONTOS

Szövődményszűrési lehetőség Békéscsabán

A közelmúltban indult a Békés Vármegyei Központi Kórház gyermekdiabétesz gondozójában a cukorbeteg gyermekek szövődményszűrése.

A békéscsabai tagkórházban rövid és fájdalommentes vizsgálattal tudják  felügyelni a diabéteszes gyermekek hosszú távú egészségét.

A diabéteszes idegkárosodás, a neuropathia szűrését is el tudják végezni a nemrégiben indult ellátással a Békés Vármegyei Központi Kórház békéscsabai gyermekdiabétesz gondozójában. A komplex vizsgálat kulcsfontosságú azoknál a gyermekeknél, akiknél régebb óta fennáll a cukorbetegség, fogalmazott Kolozsi Anita főorvos. A diagnózis után azonnal a lehető legjobb anyagcsere állapotra kell törekedni az 1-es és 2-es típusú cukorbeteg gyereknél, ahogy a későbbiekben a megelőzés kap nyomatékot a gondozásban. Kolozsi Anita elmondta, ötéves diabétesz időtartam után már el kell végezni a szűrővizsgálatokat, ami rövid és fájdalommentes.

Nyolc évvel ezelőtt derült ki  a nagyszülei vércukormérésénél segítő Zalánról, hogy ő maga is diabéteszes. Az édesanyja elmondta, megtanultak együtt élni ezzel az állapottal.

Érzéskiesés, hőérzet-változás, esetleg zsibbadás merülhet fel tünetként, ha már fennáll valamilyen mértékű diabétesz szövődmény, fogalmazott Machlikné Tarsoly Éva szakápoló. A szűrővizsgálat többek között vérnyomásmérésből és tesztekből áll.

A békéscsabai gyermekdiabétesz gondozóban elérhető, teljeskörű neuropathia szűrés megnyugtató segítség valamennyi cukorbeteg gyermeknek és családjaiknak.

Nézze meg ezt is:

Asterix került a fókuszba a gyulai könyvtár kiállításán

  Tablókiállítás nyílt a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Az “Egy képregény születése…Asterix – Az eltűnt …