2024. május 30., csütörtök
FONTOS

Sugárterápiás, lineáris gyorsító érkezik a gyulai kórházba

A legmodernebb sugárterápiás, lineáris gyorsító érkezik hamarosan a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagkórházba.

A Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Osztályon megtartott, kedd délutáni helyszíni bejáráson Torday László vezető főorvos kiemelte, a centrum kettős funkciót tölt be. A betegek kemoterápiás és sugárterápiás kezelését is végzik, az utóbbit gyorsítókkal hajtják végre. Ebből a gépből kettő volt eddig, melyből a nagyobb teljesítményű 18 éves lett.

Becsei László főigazgató főorvos kiemelte, az onkológiai centrum mintegy 340 ezer lakos ellátását végzi.

Az új gyorsítóval olyan műveleteket is el tudnak majd végezni, melyekre eddig nem voltak képesek. Ezek lehetővé teszik a sokkal pontosabb sugárterápiás tervezést, valamint a nagyobb dózisú kezeléseket. Ez a gyulai centrumot is beemeli a legmodernebb sugárterápiás ellátást biztosító központok sorába.

Elhangzott, a tervek szerint két hónap múlva szerelik be az új gyorsítót. Ezt követi a beüzemelési szakasz, amikor a fizikusok a dozimetriai, vagyis a sugárzások fizikai, illetve élettani hatásainak felmérésével, számszerűsítésével foglalkozó méréseket elvégzik. A betegek számára szeptember közepén, végén válik elérhetővé ez a szolgáltatás.

Nézze meg ezt is:

Hosszú vagy rövid a nyári szünet?

  Hamarosan beköszönt a nyár, ezzel együtt a vakáció is. A 3 Témában arról kérdeztük …