2024. május 25., szombat
FONTOS

Egy hét a „legmélyebb teremtő szeretet” jegyében

Idén is megtartották Szegeden a Házasság Hetét.

A sokszínű programokkal jelentkező rendezvénysorozat 2024-ben is a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontjának koordinálásával valósult meg.

Minden bizonnyal csak véletlen, hogy pontosan tizenhét programmal várták Szegeden a házasságra készülőket és a házasságban élőket a hazánkban 17. alkalommal megtartott Házasság Hetén. Az Egyházmegyei CsaládKözPont nemcsak saját programokat szervezett, hanem vállalta, hogy koordinálja a tucatnyi partner – városi intézmények, cégek, különböző oktatási intézmények, civil szervezetek, protestáns egyházak – segítségével létrejött programsorozatot.

– Annyi sok szép, derűs kezdeményezés, közös vágyakozás mutatkozik meg ilyenkor. Öröm egymás elé állni, öröm behívogatni egymást abba a felfedezésbe, amelynek a folyamán mélyebben megértjük azt a szeretetet, amely teremtett bennünket, amelyre igent mondtak közülünk olyan sokan, amely az életbe visszahívogat – fogalmazott a székesegyházban tartott nyitó­misén Martos Levente Balázs, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke. Szentbeszédében kiemelte, a korábbi évekhez hasonlóan idén is gazdag, izgalmas programokkal készülnek Szegeden, legszívesebben többször is ideutazna meghallgatni ezekből egyet-egyet. Rámutatott, a Házasság Hete lehetőséget nyújt arra, hogy „megtaláljuk e sokféle szépségnek, gazdagságnak a gyökerét.”

– A házasság szentsége egy férfi és egy nő életre szóló, kizárólagos életkapcsolata Isten színe előtt. Milyen gyönyörű kimondani egy esküvő során – még az eskető pap számára is, de még inkább az esketetteknek: Isten szent színe előtt feleségül veszlek, Isten szent színe előtt feleségül megyek hozzád! Ez a legmélyebb teremtő szeretet, amelyhez az ember ilyenkor különleges módon csatlakozhat – mondta a segédpüspök.

Azonban a szavak kimondása mellett fontos az is, hogy sikeresen tudjuk működtetni párkapcsolatunkat, a konfliktusokat pedig meg tudjuk beszélni egymással. Interaktív workshop keretében, a párok bevonásával mutatta be az erőszakmentes kommunikáció (EMK) néhány „gyakorlati fogását” Bucskóné Lehota Ágota EMK-tréner, a Pasztorális Helynökség iroda­vezetője.

– Óhatatlanul előfordul, hogy feszültségek, nézeteltérések támadnak a kapcsolatunkban. Ilyenkor fontos, hogy ne azt nézzem, hogy a párom mit csinál rosszul, hanem azt, hogy valójában mire van szükségem, milyen érzések keletkeznek bennem, amikor a másik olyat tesz, ami nekem valamiért nem tetszik – magyarázta. Hozzátette, fontos átgondolni azt is, hogy a másik mit érez, s felül kell emelkednünk az esetleges rossz családi mintázatokon. Meg lehet tanulni azokat a szavakat, mondatokat, amelyek abban segítenek, hogy akkor is közelebb kerüljünk egymáshoz, amikor nehézség van a kapcsolatunkban. Nem szabad hagyni, hogy eluralkodjon a félelem, a másik esetleges elvesztése miatti aggodalom, ehelyett inkább egymást kell jobban megismernünk. A workshop során hétköznapi élethelyzetek feldolgozása segítségével e kihívások leküzdésére kerestek válaszokat.

– Hihetetlen nagy kaland egymás szeretetének megtanulása és annak kimondása, hogy akkor is fontos vagy számomra, ha most máshogy fejezted ki magadat, mint ahogy jól esne – mutatott rá Bucskóné Lehota Ágota.

Nemcsak workshoppal, hanem más különleges programokkal is készültek az Egyházmegyei CsaládKözPont munkatársai. Többek között most először szerveztek „A szerelem fűszerei” fantázianévvel pároknak vacsoraestet,
az ismert családterapeuta, Mihalec Gábor pedig a pénz és a házasság nem könnyű témájáról beszélt a Szegedi Tudományegyetemmel közösen szervezett előadáson.

Nézze meg ezt is:

Eredményesen szerepelnek a szegedi utánpótlás csapatok

  Az eredményességet elsősorban abban mérjük, hogy a csapataink és a játékosaink mennyit tudnak egy adott évben …