2024. május 31., péntek
FONTOS

Állja a rohamot és pünkösdi királyt választ a Gyulai Vár

Pünkösdhétfőn is nyitva lesz a Gyulai Vár, amely a hétvégi pálinkafesztivál alatt is folyamatosan várja a látogatókat. Pünkösdikirályt is választanak a 16. századi végvári életet idéző játékokkal.

Hétfőn is látogatható lesz Gyula legemblematikusabb turisztikai attrakciója, a Gyulai Vár. A pünkösdi hosszú hétvégére a városba érkező turisták kiszolgálása érdekében ezen a napon egyébként a többi kiállítóhely (Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, Erkel Ferenc Emlékház, Ladics-ház, Kohán Képtár) is nyitva lesz majd. A múzeumok – a Kohán Képtár kivételével – 10-18 óra között várják a látogatókat; a képzőművészeti kiállítóhely délután kettőtől hatig tart nyitva.

Pünkösdhétfőn ráadásul idén is megrendezik a pünkösdikirály-választást a várban. Az egykori erődítmény két évvel ezelőtt hirdette meg először a játékot. A jelentkezők idén is ügyességi és erőnléti feladatokban versenyeznek. A hagyományőrzéssel is foglalkozó gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjai úgy állították össze a versenyszámokat, hogy azok megjelenítsék azokat a tevékenységeket, amelyek szerepelhettek – a gyulai vár történetének legfontosabb eseménye, az 1566-os oszmán ostrom idején – a végvári katonák életében. A május 20-i vetélkedés feladatai között szerepel így többek között ágyúgolyó tartása egy kézzel, szakállas puskával futás a gyilokjárón, íjászat.

A bajvívást egy eldobott pünkösdi koszorú felszúrása jelképezi, a „nagyivó” vitézekre pedig egy korsó folyadék időre történő kiivásával emlékeznek. Igaz, a korsó bor helyett vízzel lesz töltve.

A pünkösdhétfőn délelőtt fél 11-kor kezdődő játék helyszíne a várudvar, ahova a versenyre jelentkezők természetesen díjtalanul léphetnek be. Nevezni 10 órától a helyszínen lehet. A Gyulai Vár pünkösdi királyának díja – a dicsőségen és a fejére kerülő koszorún túl – a vár melletti Rondella Teraszon elfogyasztható egy hordó, azaz 60 korsó sör. A nyeremény elfogyasztásának lehetősége persze nem korlátozódik egyetlen alkalomra; a csak nyáron működő szórakozóhely szeptember végi zárásáig lesz rá alkalma a nyertesnek. A szervezők előzetes tájékozódása szerint egyébként a versenyen ott lesznek az elmúlt két esztendő pünkösdi királyai is.

Bár egy kis kerülő miatt nehezebb lesz ugyan a bejutás, a vár a Gyulai Pálinkafesztivál ideje alatt is látogatható lesz. A pénteken délután kezdődő és vasárnap estig tartó gasztrofesztivál teljesen elfoglalja a Várkertet, a történelmi épületbe a csónakázótó partja mentén, a vár mellett elsétálva lehet bejutni. Csapadékos idő esetén érdemes a játszótér felől, a kiépített sétányon megközelíteni a Gyulai Várat.

Nézze meg ezt is:

Hosszú vagy rövid a nyári szünet?

  Hamarosan beköszönt a nyár, ezzel együtt a vakáció is. A 3 Témában arról kérdeztük …