2024. június 20., csütörtök
FONTOS
A szegedi U15-ös csapat

Eredményesen szerepelnek a szegedi utánpótlás csapatok

 

Az eredményességet elsősorban abban mérjük, hogy a csapataink és a játékosaink mennyit tudnak egy adott évben fejlődni – szögezte le elöljáróban a Szeged-Csanád Grosics Akadémia utánpótlás szakmai vezetője. Herczeg Gábor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy szégyenkezésre akkor sincs ok, amikor az utánpótlás csapatok bajnoki szereplését vizsgáljuk.

Az U14-es korosztály alatt nincs tabella, vagyis a fiatalabb korosztályok számára rendezett tornákon, illetve az MLSZ által szervezett U12–U13-as gyakorló bajnokságban szerepelnek a klub csapatai.

– Ezeken az eseményeken rendszeresen találkozunk olyan csapatokkal, akik valós visszajelzést adhatnak arról, hol is tartunk. Örömteli látni, hogy a nálunk nagyobb merítéssel dolgozó, államilag elismert elit akadémiákkal egyre több korosztályban vesszük fel a versenyt, Tehetség Központ szinten pedig domináns klub vagyunk. Ez természetesen azt is magával hozza, hogy már ezekben a korosztályokban igen nagy a kereslet a játékosaink iránt, ugyanakkor mi szeretnénk számukra egy minőségi és szegedi alternatívát kínálni – hangsúlyozta Herczeg Gábor.

A nagypályás bajnoki rendszer az U14-ben kezdődik, itt már komoly tétre megy a játék. A tíz kiemelt akadémia zárt bajnoksága alatt huszonnyolc Tehetség Központ küzd azért, hogy az U15-ben az országos bajnokság kiemelt vagy alap csoportjában szerepeljen. Ez összességében kétszer tizenkét együttest jelent. Hacker Bence 2010-es születésű tanítványai eddig jól veszik az akadályokat, miközben a korosztály legtehetségesebb játékosai rendszeres játéklehetőséget kapnak az U15-ös csapatban, vagyis az idősebb, 2009-es korosztályban. Abban a korosztályban, amely tavaly az U14-es bajnokság Keleti csoportját megnyerve, idén az ország tizenkét legjobb korosztályos csapata között, a kiemelt bajnokságban szerepel.

– Kovács Péter fiai igazán keményen megméretnek idén egy olyan sorozatban, ahol minden pontot meg kell becsülni. A csapat hatalmas fejlődést mutat, és továbbra is megvan az esélye arra, hogy az U16-ra is megtartsa kiemelt státuszát. Tekintve, hogy ebből a korosztályból már számos szegedi tehetség igazolt elit akadémiára, ez mindenképpen bravúros szereplés lehet – fogalmazott az utánpótlás szakmai vezető.

Herczeg Gábor elmondta, ugyanígy benne van a bravúr Kikity Márió U16-os csapatában. A Szeged-Csanád Grosics Akadémia 2008-as születésű tehetségei az elmúlt két évben dobogón végeztek korosztályukban, amit idén akár bajnoki címmel és feljutással is megfejelhetnek, amennyiben a következetes, jó teljesítmény mellé szerencse is társul.

– U17-es és U19-es csapatunk szereplésével kapcsolatban sincs hiányérzetünk, miközben ezeknek a korosztálynak a feladata már közvetlenül a felnőtt labdarúgásra való felkészítés. Podonyi Norbert csapata stabilan tartja magát az U17-es tabella első felében úgy, hogy legjobb 2007-eseink leginkább az U19-ben kapnak szerepet. Eközben a télen érkezett Makra Zsolt fiai a sűrű U19-es mezőnyben is odaérhetnek a dobogóra, amennyiben tartják jó tavaszi formájukat – hangsúlyozta Herczeg Gábor. A szakember kiemelte, ennél is fontosabb, hogy az NB III-as csapat keretének felét olyan 2005–2006-os születésű, tehát U19-es korú játékosok adják, akik éveken keresztül a klub saját utánpótlásában pallérozódtak. Sokan közülük éppen Bilics Igor kezei alatt, aki tavaly ősszel éppen az U19-es kispadot cserélte a második csapatéra.

Nézze meg ezt is:

Megújult Kamuton a katolikus óvoda

  A kamuti Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületének „régi” része az …