2024. június 21., péntek
FONTOS

Összeöntötték a nemzeti összetartozás pálinkáját

Péntek kora délután a nemzeti összetartozás pálinkája összeöntésével megkezdődött a 24. Gyulai Pálinkafesztivál. Három napon keresztül Gyulára irányul egész Kárpát-medence figyelme.

A Végvár kamaraegyüttes fellépésével vette kezdetét péntek kora délután a 24. Gyulai Pálinkafesztivál sokak számára legszebb pillanata, a nemzeti összetartozás pálinkájának összeöntése. A nyitóprogramnak otthont adó Stefánia szárnyban Bora Imre fesztiváligazgató kiemelte, a 24. alkalom időpontja egybeesik a magyarság egyik legnagyobb ünnepével, a pünkösddel. Ez alkalmat teremt arra is, hogy együtt éljék át határainkon innen és túl az összetartozás érzését. Bora Imre hangsúlyozta, az itt élőknek küldetése, hogy a gyerekeiket és unokáikat felkészítsék ennek a semmihez nem fogható érzésnek a megélésére.

Görgényi Ernő polgármester köszöntéjében kiemelte, a pálinkafesztivál alapvetően vidám rendezvénysorozat, ám vannak közte emelkedett pillanatok is. A pálinka összeöntés pillanatai ezek közé tartoznak. A polgármester hangsúlyozta, egy nemzeti szimbólum lehet jelkép, kulturális alkotás, egy ruhadarab, egy étel vagy ital is. Vannak olyan rendezvények, amelyek kiállják az idő próbáját és valódi hagyományt és értéket teremtenek.

szinkron 1. Görgényi

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend elnöke felidézte az első gyulai fesztivál eseményeit. Akkor született meg a gondolat, hogy megalapítsák a lovagrendet, ennek már húsz éve.

szinkron 2. Barabás Attila

A Kárpátaljai Pálinka Lovagrend is képviselte magát a rendezvényen. Dóka János elnök meghatódva fogalmazta meg, milyen nehéz a 21. században magyarnak lenni a vidékükön. A pálinka révén jelen tudnak lenni anyaországi rendezvényeken, amely további erőd ad számukra a folytatáshoz.

Nagy Miklós, a Vajdasági Lovagrend vezetője kiemelte, a gyulai fesztiválon a kezdetektől itt vannak, hiszen itt találkozhatnak a pálinka társadalom szereplőivel.

A lovagrendek képviselői összeöntötték a nemzeti összetartozást jelképező pálinkákat, amelyet Kovács Péter békési püspöki helynök áldott meg.

Nézze meg ezt is:

Fürdésre alkalmas valamennyi Békés vármegyei engedélyezett szabadstrand vize

Az érvényes uniós és hazai szabályozás alapján az idei szezonban jó a fürdővíz minősége a …