2024. június 18., kedd
FONTOS

Három napig Gyula volt a pálinka fővárosa

A hétvégén minden a pálinkáról szólt Gyulán.

A 24. Gyulai Pálinkafesztivál eseményei pénteken a nemzeti összetartozás pálinkájának összeöntésével, a látványos pálinka lovagrendek felvonulásával és az ünnepélyes megnyitóval indultak. A folytatásban szombaton a Brillante 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny díjkiosztója és számos szórakoztató program várta az érdeklődőket, vasárnap estével bezárólag.

A pünkösdi hétvégén Gyula a pálinka fővárosává vált, hiszen az idén 24. fesztiválnak adott otthont a várkertben. A fesztivál pénteken – a nemzeti összetartozás pálinkájának összeöntése után – a pálinka lovagrendek látványos felvonulásával kezdődött. Az idén a Szent Vince Borrend különleges formában csatlakozott a programhoz, fogalmazott Lukács Sándor elnök, amikor egy régi hagyományt elevenítettek újra.

Hatvan térségéből érkezett a Gombosi Pálinkafőző a rendezvényre.

Az esti ünnepi megnyitón felszólalók hajrá Gyula!, hajrá fesztivál! kívánsággal és koccintással hivatalosan is útjára indították a 24. Gyulai Pálinkafesztivált. Nagy István agrárminiszter, a program fővédnöke kiemelte, ma este Magyarországon a legjobb hely Gyulán van.

A korábbi évekhez hasonlóan, a fesztivál részeként az idén is meghirdették a Brillante Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyt. A tavalyi 1178 mintát is túlszárnyalva, 2024-ben rekordszámú, 1353 nevezés érkezett a versenyre.

Bora Imre fesztiváligazgató a szombat délutáni díjkiosztón kiemelte, a kezdetektől küldetésük a pálinka népszerűsítése és elismertségének növelése. Az, hogy a hungarikummá vált pálinka a nemzeti összetartozás jelképévé is vált, azt mutatja, hogy jó úton haladnak.

Görgényi Ernő polgármester egy írást idézett a 120 évvel ezelőtti Békés című újságból. Kiemelte, a pálinka renoméja az elmúlt évtizedekben rengeteget változott, a gyulai fesztiválnak is köszönhetően.

Az agrárminisztérium helyettes államtitkára, Felkay Beáta hangsúlyozta, a pálinka beépült a kultúránkba, jelen van a közmondásainkban,  több hullámvölgyet is megélve az elmúlt évszázadokban. Mára visszaszerezte régi hírnevét, hiszen mögötte elismert szaktudású emberek állnak.

Lovassy György versenyigazgató kiemelte, Gyula az első számú városa a pálinkának, hiszen innen indult a lovagrendek megalakulása, az összetartozás pálinkájának összeöntése, ezen a versenyen alakulhattak a bírálati szempontok és számos ötlet is Gyulához köthető.

Az eredményhirdetésen elhangzott, 2024 legeredményesebb bérfőzető címet már harmadik éve Guba Krisztián nyerte el.

Alig tíz éve ismerkedett meg a pálinkakészítés fortélyaival Lipcsei Adrián. A beküldött negyvenöt mintájából harminckilenc helyezett lett, két champion díjat és koronaként, 2024 legeredményesebb magánfőzője díjat is elnyerte.

Dunavecséről nevezett Dervanics Roland. Az idén több kategória díjat, champion díjakat és a legjobb magánfőzött párlat díjat is elnyerte.

A pálinka, mint főszereplő mellett a színpad volt a Gyulai Pálinkafesztivál középpontjában, ahol a három nap alatt a magyar könnyűzenei élet képviselői szórakoztatták a nagyszámú közönséget.

 

Nézze meg ezt is:

Új tantárgyat vezetnek be az Andrássyban

  Hétfőn a közigazgatási ismeretek célzó együttműködési megállapodást írt alá a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a …