2024. június 21., péntek
FONTOS

Lázár János: Az Airbus csak a kezdet!

Péntek késő délután érkezett a gyulai Göndöcs-kertbe, a Vigadóhoz Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki Kovács József országgyűlési képviselővel Geszt, Füzesgyarmat és Elek érintésével járta be Békés vármegye keleti végét.

A fürdővárosban szabadtéri fórumot tartottak, ezen előbb Görgényi Ernő polgármester összegezte az elmúlt évek megvalósult beruházásait, melyek érintették a városi infrastruktúrát, nagy hangsúlyt fektetve Gyula “zöld” értékeinek megőrzésére, fejlesztésére, de elsősorban az ipar és a turizmus területén voltak látványosak.

Lázár János azt mondta, a gyulaiak az elmúlt tizennégy évben fantasztikus munkát végeztek. A miniszter hangsúlyozta, szeretnék folytatni a fejlesztéseket, Kelet-Magyarország pedig kiemelt helyen szerepel a kormány elképzelései között.

Lázár János emlékeztetett, korábban két fontos döntést hoztak Békés vármegyével kapcsolatban. Az egyik a térség megközelíthetősége volt, a zsákutca helyzet megváltoztatása. Ennek érdekében négy sávos, autópálya minőségű út köti össze 2025-től Békéscsabát az M5-össel.
A másik a gazdaság fejlesztése volt, mely több jövedelmet hoz az itt élőknek. Ehhez ipartelepítésre van szükség, ennek középpontjában az élelmiszer- és a védelmi ipar áll, de a turizmus erősítése is nagy hangsúlyt kapott. A prímet a térségben Gyula vitte el, ez a legsikeresebb település.

Lázár János arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország keleti részén két nagy gazdasági központ van erősödőben. Az egyik a Debrecen-Miskolc-Nyíregyháza ipari központ, a másik pedig Szeged. Előbbi a legdrágább, utóbbi a legolcsóbb autókat fogja gyártani.

Békés a két központ között helyezkedik el, ezért fontos cél a 47-es út fejlesztése. A miniszter reményei szerint a kivitelezés 2026-ban kezdődhet el, elsőként a Békéscsaba-Berettyóújfalu szakasszal. Gyulával kapcsolatban Lázár János elmondta, az Airbus megtelepedése csak a kezdet.

Az eseményen Görgényi Ernő a következő évek három nagy projektjének a déli iparterület fejlesztését, a törökzugi elkerülő út megépítését és a vasútállomás rekonstrukcióját nevezte.
 

Nézze meg ezt is:

Fürdésre alkalmas valamennyi Békés vármegyei engedélyezett szabadstrand vize

Az érvényes uniós és hazai szabályozás alapján az idei szezonban jó a fürdővíz minősége a …