2024. június 20., csütörtök
FONTOS

Összbírói értekezletet tartottak a Gyulai Törvényszéken

Az elmúlt napokban összbírói értekezleten számoltak be a bíróságok elmúlt évi működéséről a Gyulai Törvényszéken.

A tanácskozás előtt Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Bagdi Árpád Gyula tartottak sajtótájékoztatót.

A Gyulai Törvényszék változatlanul időszerűen és magas szakmai színvonalon működik, hangzott el a napokban, az összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelte, a Gyulai Törvényszék méretét tekintve országosan a közepes méretű bíróságok közé tartozik a létszám vonatkozásában, feladatát nyolc különálló épületben ellátva. Senyei György hangsúlyozta, tavaly az elmúlt évtized egyik legnagyobb beruházása történt a vármegyében, az OBH finanszírozásában, a Szarvasi Járásbíróság épületének teljes rekonstrukciójával. Az elnök a Gyulai Törvényszék ítélkezési gyakorlatáról is beszélt.

A Gyulai Törvényszék 2023-ban is teljesítette alapvető alkotmányos jogát, fogalmazott az elnöki összefoglalót követően Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke. A törvényszékek országos sorrendjében a vármegye a tizenkettedik helyen áll az ügyforgalom érkezési mutatói alapján, a peres ügyek tekintetében pedig a tizenharmadik. Bagdi Árpád Gyula kiemelte, a Békés vármegyei bíróságokra tavaly összesen 32 894 ügy érkezett, míg ennél 169-cel több fejeződött be, ezzel csökkent az év végén folyamatban lévő ügyek száma.

A Gyulai Törvényszék 2023-as ítélkezési tevékenységéről az időszerűségen és a szakmai helytállóságon kívül a megalapozottság is jellemző volt, hiszen az eljárások döntő  többségében elfogadták az elsőfokú bíróság döntését.

Nézze meg ezt is:

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás

  Június 19-én 0 órától június 22-e szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos …