2024. június 19., szerda
FONTOS

Aktuális tudományos témákkal foglalkoztak az Egyetem-Tér-Gyula elnevezésű gyulai programon

Pénteken második alkalommal rendezték meg a középiskolás diákokat megszólító Egyetem-Tér-Gyula konferenciát.

Az esemény célja, hogy a tudás határait feszegetve új perspektívákat nyisson a tudomány világában a középiskolás korosztály számára. A 2023-ban elindított szabadegyetem jellegű rendezvény egyedülállósága abban rejlik, hogy a Szegedi Tudományegyetem előadóival, gyulai, Békés vármegyei hallgatókkal, a fürdőváros szakembereivel találkozhatnak a fiatalok.

A megnyitón elhangzott, az esemény jó alkalmat teremt arra, hogy a gimnázium és az egyetem világát összekapcsolják. A diákok számára komoly feladat az, hogy megtalálják, mi érdekli őket igazán.

Kovács József országgyűlési képviselő kiemelte, az Egyetem-Tér-Gyula rendezvény a diákok számára biztosítja azt a lehetőséget, hogy a jövőbe tekintsenek, lássák, hogy hol tudják folytatni tanulmányaikat.

Zámori Ida, az Erkel gimnázium igazgatója kiemelte, a nap különlegessége, hogy minden diák az érdeklődési körének megfelelő szekcióüléseken vehetett részt.

Görgényi Ernő polgármester köszöntő beszédében kiemelte, egy gimnáziumi képzés eredményességét, színvonalát és rangját is emeli, ha egy egyetemmel dolgozik együtt. Ilyen a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium.

A megnyitót követően Sándor Klára egyetemi tanár tartott előadást “A digitális világ csapdái” címmel. Kiemelte, talán kiszolgáltatottabbak a fiatalok, mint az idősebbek, mert nekik nincs más élményük.

A nap folyamán öt szekcióülésen vehettek részt a diákok. A témakörök szerteágazóak voltak. Választ kaphattak a fiatalok arra a kérdésre is, hogy van-e értelme a klasszikus csillagászati megfigyeléseknek a XXI. században. Emellett a digitális pénzügyi tudatosságról és az olvasás közben lezajló agyi folyamatokról is tanácskoztak.

Nézze meg ezt is:

Új tantárgyat vezetnek be az Andrássyban

  Hétfőn a közigazgatási ismeretek célzó együttműködési megállapodást írt alá a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a …