2024. június 20., csütörtök
FONTOS
Színpadkép a Pomádé király új ruhája című gyermekoperából

Kulturális mozaik

Vármegyék a vármegyében

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark új időszaki kiállítással készült a tavaszi nyitásra. A Szent István keresztény hagyatéka – a magyar szent korona vármegyéi című tárlat egy többezer kilométeres művészeti, kulturális és történelmi utazás lenyomata. A neves kárpátaljai festőművész, Kovach Anton, az Ungvári Képzőművészeti Akadémia tanszékvezetője a Kárpátaljai Szövetség felkérésére arra vállalkozott, hogy beutazza és a helyszínen szerzett élményei nyomán képzőművészeti alkotások sorozatában mutassa be a 64 történelmi magyar vármegye székhelyét. Nemcsak az alkotó, de az elkészült művek is útra keltek határon innen és túl, hiszen a tárlat 2020-as esztergomi bemutatkozása óta a képek immár a kilencedik kiállítóhelyen váltak láthatóvá.

Operák kicsiknek és nagyoknak

A szegedi operatagozat két Donizetti-egyfelvonásossal várta a tavaszt. A csengő és a Rita című kisopera a commedia dell’arte szertelen örökségét ülteti át a zenés színpadra pazar énekelnivalókat kínálva az előadóknak és felhőtlen kikapcsolódást a publikumnak. A jövő operarajongói sem maradtak néznivaló nélkül: Ránki György örök slágerdarabja, a Pomádé király új ruhája kiválóan alkalmas arra, hogy a mese tanulságai mellett a zenés színház formanyelvébe is bevezetést nyújtson a legifjabbaknak. A szegedi teátrum prózai tagozata Fábián Péter: Gazdálkodj okosan című társadalmi komédiájával és Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiájával, a tánckar a Gengszterek című önálló esttel, a Szegedi Kortárs Balett A fekete hattyú című koreográfiával várta közönségét. A Békéscsabai Jókai Színház Shakespeare Macbeth című drámáját, a Munkácsy című új musicalt, Móricz Zsigmond Szerelem című komédiáját, Jókai Mór vígjátékát, A bolondok grófját és A szőke ciklon című Rejtő Jenő-klasszikus színpadi változatát tűzte műsorra.

Tavaszi-Őszi Tárlat Vásárhelyen

Alapításának hetvenéves jubileuma alkalmából visszatekintő válogatást nyújtott eddigi történelméből az ország egyik legrangosabb képzőművészeti seregszemléje, a Vásárhelyi Őszi Tárlat. Az Alföldi Galéria tereiben az elmúlt hét évtized magyar képzőművészetének legkiválóbb alkotóitól származó művek nyújtottak betekintést a stílusok, műfajok és kifejezésmódok alakulásának történetébe. Nagy Imre művészettörténész, a kiállítás kurátora a hét évtized során a Tornyai János gyűjteményébe került alkotások legjavából válogatott. A júniusig látogatható tárlat és a vásárhelyi kiállítás-sorozat rangját jelzi, hogy a seregszemle anyaga több ízben a fővárosban is látható volt: 1964-ben és 1974-ben a Nemzeti Galéria, a negyedszázados évfordulón pedig a Műcsarnok vonultatta föl a Vásárhelyre bezsűrizett anyagot.

Zenével Bartók emlékéért

A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara harmadik ízben rendezte meg a névadója születésnapjához időzített művészeti napokat. A rendezvénysorozaton zenetudományi és zenepedagógiai előadások, fúvószenekari koncert, zongoraest és mesterkurzus, a művésztanárok gálahangversenye, kórushangverseny és áriaest követte egymást, Bartók műveiből pedig a hazai zenei élet két nagysága, Gulyás Márta zongoraművész és Szabadi Vilmos hegedűművész játszott kamaraestet Sipos Mihály népi hegedűművész és Szepesi János klarinét¬művész társaságában.

Nézze meg ezt is:

Megújult Kamuton a katolikus óvoda

  A kamuti Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületének „régi” része az …