2024. június 20., csütörtök
FONTOS

Békés az ország legzöldebb vármegyéje 2024-ben

Május 24-én rendezték meg a Virtuális Erőmű Program XIV. Díjátadó Gáláját Budapesten, a Parlamentben.

Az eseményen három békési település részesült elismerésben, valamint Békés lett az ország legzöldebb
vármegyéje.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. 2011-ben indította a Virtuális Erőmű Programot. Célja igazolt energiamegtakarítással annyi energiamegtakarítást elérni, amely kiváltja egy valódi erőmű létesítését. Az eseményen Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó hangsúlyozta, hogy csak összefogással, gazdálkodással lehet teljesíteni az Európai Unió „Green Deal” vállalásában szereplő 11 százalékos energiafelhasználás-csökkentést 2030-ig.

A gálán több, mint száz elismerést adtak át vállalatoknak, önkormányzatoknak, iskoláknak, szakembereknek. A díjak között szerepelt a „Legzöldebb vármegye” kitüntető elismerés, melyet 2024-ben Békés vármegye nyert el. A díjat Szegedi Balázs, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke vette át az eseményen.

– Ez az elismerés vármegyénk közös sikerének könyvelhető el, ugyanis településeink, szervezeteink, hatóságaink közös munkájának gyümölcse. Az önkormányzatok legfontosabb céljukként jelölték meg intézményeik energiatakarékos működését, zöldterületeik kiterjesztését és gondozását. Lehet, hogy ezek a fejlesztések a jelenben vannak, de igazán a jövőnek szólnak. Gyermekeink és unokáink élete, életkörülménye múlik azon, hogy mi mit teszünk környezetünkkel és hogyan reagálunk a klímaváltozásra – hangsúlyozta az alelnök.

A gálán „Energiahatékony Önkormányzat” elismerésben részesült környezettudatos fejlesztése eredményeként három Békés vármegyei település: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, Mezőberény Város Önkormányzata és Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata.

Nézze meg ezt is:

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás

  Június 19-én 0 órától június 22-e szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos …