2024. június 19., szerda
FONTOS

Figyelemfelhívó SM rendezvényt tartottak Gyulán

Szerdán a sclerosis multiplex világnapja alkalmából szervezett rendezvényt a Békés vármegyei egyesület. A gyulai bowlingcentrumban tartott program célja a figyelem felhívás és a közösségépítés volt.

Az SM világnapját május végén világszerte megtartják, így hazánkban is számos rendezvényen hívják fel a közvélemény figyelmét erre az autoimmun betegségre. A Békés vármegyei SM Egyesület szerdán tartotta világnapi összejövetelét, amelynek elsődleges célja a találkozás öröme és az együtt gondolkodás volt a sorstársak érdekében, fogalmazott Nyikora Péterné. Az elnök hangsúlyozta, a világnap nem a betegség ünnepléséről szól, sokkal inkább az egymást támogató közösségek erősítéséről.

Hazánkban mintegy tízezer SM beteg él, a családtagokkal együtt legalább harminc-negyvenezer ember életét befolyásolja a ma még gyógyíthatatlan betegség, fogalmazott Fazekasné Magda Erzsébet. Az országos szervezet ügyvezető titkára kiemelte, a világnap küldetése többek között az ismeretterjesztés és a párbeszéd, a civil közösség erősítése és az érzékenyítő programok szervezése.

A sclerosis multiplexnél a korai felismerés és hatékony kezelés kulcsfontosságú a betegség kimenetelét illetően. Az európai ajánlás 2024-25-ben éppen ezért a diagnosztikára helyezi a fő hangsúlyt.

 

Nézze meg ezt is:

Új tantárgyat vezetnek be az Andrássyban

  Hétfőn a közigazgatási ismeretek célzó együttműködési megállapodást írt alá a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a …