2024. június 21., péntek
FONTOS

Megkezdődött az EDÜ

Péntek délelőtt megkezdődtek a 30. Erkel Diákünnepek, gyulai diákfesztivál versenyprogramjai.

A vasárnapig tartó jubileumi rendezvénnyel a középiskolások fővárosává vált Gyula, hiszen közel ötszáz fiatal érkezett az ország minden tájáról.

Csütörtök este az ország negyvennyolc középiskolájából nevező csapat érkezett meg Gyulára, pénteken pedig kezdetét vette a mintegy kettőszáznegyven produkcióból álló jubileumi versenyprogram. A 30. EDÜ-n tizenhat kategóriában mérethették meg magukat a diákok. A könnyűzene idén is népszerű volt, húsz produkció várt a zsűri értékelésére.

Miskolcról érkezett az első fellépő zenekar, melynek tagjai két éve játszanak együtt. A tizenegyedikes fiatalok felkészítő tanára, Kiss Zoltán elmondta, saját dalokkal, saját hangszerelésben érkeztek Gyulára.

Ökrös Gergely, a zsűri egyik tagja hangsúlyozta, a zenei tudás, a tiszta hangzás sokat számít az értékelésben, mint ahogy a kiállás és a koncertélmény nyújtása is.

Egy társadalmi vígjátékot mutattak be a tatabányai fiatalok, feldolgozva egy új tanuló érkezését a közösségükbe.

A színpadi produkciókat értékelő zsűriben Kubik Anna, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész is helyet foglalt.

Négy év kényszerszünet után, tavaly tudott újraindulni a középiskolai összművészeti fesztivál, fogalmazott Alt Norbert alpolgármester, az EDÜ egyik főszervezője. A 2023-as sikerek után született az a döntés, hogy szakítva a korábbi hagyományokkal, 2024-től évenként rendezik meg a programot az érdeklődés fenntartása végett.

A nap folyamán többek között az új kategória, az innováció előadásait és a sokakat vonzó szólóének versenyszámait is láthatták az érdeklődők.

Nézze meg ezt is:

Fürdésre alkalmas valamennyi Békés vármegyei engedélyezett szabadstrand vize

Az érvényes uniós és hazai szabályozás alapján az idei szezonban jó a fürdővíz minősége a …