2024. június 20., csütörtök
FONTOS

Átadták a polgári kultúra értékeit bemutató épületet, a Ladics-házat

Görgényi Ernő polgármester a csütörtök délutáni eseményen kiemelte, a magyar polgárság kultúráját csak kevés helyen mutatják be hazánkban.

Ezek közül a leghitelesebb és a legszebb a gyulai Ladics-ház. Ebben egy egykor valóban létező gyulai polgárcsalád több generációjának életét és életmódját csodálhatjuk meg az egykor tulajdonukat képező házukban, a saját bútoraik, berendezési tárgyaik között.

Kovács József országgyűlési képviselő kiemelte, a Ladics-házhoz hasonló emblematikus épületek megmentése mindannyiunk közös feladata.

Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár kiemelte, a Ladics-ház felújítása több szempontból is példaértékű. Egyrészt azért, mert kevesebb mint egy év alatt elkészült a felújítás, és eredeti szépségében tudták helyreállítani ezt a páratlan értékű épületet.

A beszédeket követően Latorcai Csaba átadta a Ladics-ház kulcsát Görgényi Ernő polgármesternek.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök kiemelte, a város tudatosan felidézi, őrzi, emlékszik múltjára, gyökereire és ebből merít erőt.

Az eseményen Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke is megáldotta a felújított Ladics-házat. Az átadást követően a megjelentek megtekintették az épületet.

 

Nézze meg ezt is:

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás

  Június 19-én 0 órától június 22-e szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos …