2024. június 20., csütörtök
FONTOS

Élet a Szent Erzsébet Szeretetotthonban

 

Barátságos kert, rendezett épületegyüttes, segítőkész személyzet veszi körbe mindazokat, akik életünk alkonyát az újkígyósi Szent Erzsébet Szeretetotthonban töltik. A környezet fizikai biztonságot és lelki nyugalmat nyújt a bentlakásos intézmény minden ellátottjának. A Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat fenntartásában működő intézmény szakembergárdája szeretettel és tisztelettel végzi gondozói munkáját. Minden adott tehát az ápolásra szoruló, idős személyek emberhez méltó ellátásához.

A szeretetotthon szép példája a közösség erejének. Az 1991-ben átadott épület az egész község összefogásával, illetve állami támogatásból épült meg. A 82 férőhellyel rendelkező épületegyüttes teljes egészében akadálymentes, két éve energetikai korszerűsítésen esett át. Az ilyen tartós bentlakásos intézményekbe jellemzően olyan személyek kerülhetnek, akik a nyugdíjkorhatárt betöltötték, szociális és egészségi állapotuk miatt folyamatos gondozást igényelnek, de kórházi kezelésre nem szorulnak. Így van ez az újkígyósi otthon esetében is, erősíti meg Gálné Szőke Margit intézményvezető:

– Lakóink betegség vagy fogyatékosság miatt már nem tudnak önmagukról gondoskodni, hozzátartozóiknak pedig nincs lehetőségük arra, hogy napi 4 órát meghaladóan segítsék őket, mellettük legyenek. Ránk bízzák hát őket, hogy teljes körű ellátást nyújtsunk számukra. Munka­tár­saink mindezt az ellátottak testi, szellemi állapotához igazítják, mondhatni személyre szabottan végzik. A célunk, hogy a legjobb szakmai tudásunk mellett a tisztelet, a szeretetet és a hit által javítsunk lakóink életminőségén – összegzi az otthon küldetését a vezető.

A mindennapi működéshez az egyházmegye minden feltételt biztosít: az ellátottak elhelyezésére 54 egy-, illetve kétszemélyes szoba szolgál, amelyek saját fürdőszobákkal rendelkeznek. Az étkezések minőségét, gyakoriságát az otthonlakó egészségi állapotához igazítják. Egészségügyi ellátásukba az intézményorvos irányításával szakorvost, gyógytornászt, dietetikust is bevonnak, de szakápolási szintű szolgáltatást is tudnak nyújtani. A szabadidőben tartják az egyházi ünnepeket, a név- és születésnapokat, rendszeresek a jeles napokhoz kötődő programok, gondot fordítanak az otthonlakók családi kapcsolatainak ápolására is.

A fizikai és mentális jólléthez ebben az otthonban szorosan kapcsolódik a lelki élet is, hiszen a lakók többsége katolikus vallású. Számukra lehetőség van vallásgyakorlásra mind egyéni, mind pedig közösségi formában, részt vehetnek az intézmény saját kápolnájában bemutatott szentmisén is.

– Nálunk a gondoskodást áthatja a keresztény szellemiségből fakadó önzetlenség, szolgálatunk középpontjában az elégedett ellátott áll. Ehhez biztonságos dologi és szakmai hátteret nyújt a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat, ami a hosszú távú magas színvonalú munka garanciája is egyben – zárja az intézmény bemutatását Gálné Szőke Margit.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

Vármegyék a vármegyében Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark új időszaki kiállítással készült a tavaszi nyitásra. …