2024. június 18., kedd
FONTOS

Emléktáblát avattak a gyulai németek letelepedésének 300. évfordulóján

Gerebenicsné Vencz Teréz és Hermann Ferenc leszármazottak, a K. Schriffert Kör tagjai lepleztek le azt az emléktáblát, melyet a gyulai németek letelepedésének 300. évfordulója alkalmából avattak fel szombaton, a németvárosi Szent József templom homlokzatán.

A táblát Kovács Péter plébános áldotta meg. Kovács Lajosné, a K. Schriffert Kör elnöke kiemelte, soha nem tagadhatjuk meg a múltunkat, mert azzal elveszíthetjük a jövőnket is. A németek betelepítésének 300. évfordulója alkalmából számos megemlékezést tartanak Magyarországon, melyeknek kiemelt célja a történelmi tudatosság, a közösségépítés és az összetartozás érzésének erősítése. A Szent József templom homlokzatán elhelyezett táblát a leszármazottak és a Nádi Boldogasszony Plébánia állíttatta.

A nap folyamán Lindeisz Ferenc tartott előadást “Gyulai németek és a régi német város” címmel.

Lindeisz Ferenc elmondta, 100 évvel ezelőtt, 1924-ben nagy ünnepség volt a városrészen, ez pedig Steib János káplán nevéhez fűződött. A leszármazott ezután kitért arra is, hogy 123 éven keresztül két város volt egymás mellett a településen.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, ha Gyula értékeiből – legyenek azok épített, kulturális vagy gazdasági eredmények – kivonnák azokat, melyeket a német közösség teremtett, akkor érezhetően sokkal szegényebb lenne a város.

Az esemény zárásaként a megjelentek hálaadó szentmisén vehettek részt a Szent József templomban.

Nézze meg ezt is:

Új tantárgyat vezetnek be az Andrássyban

  Hétfőn a közigazgatási ismeretek célzó együttműködési megállapodást írt alá a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a …