2024. július 16., kedd
FONTOS
20240611 Békéscsaba Az év tesitanára díjátadó fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Átadták az év tesitanára vármegyei díjakat

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az ország kedvenc tesitanárainak kiválasztására.

A K&H mozdulj! az év tesitanára Békés vármegye 3 díjazottja: Házi Márk Bálint, Hegedűs Ferenc és Tóth Olivér tegnap kapták meg a díjakat.

„A gyerekek mozgáshoz fűződő viszonyában óriási szerepe van a testnevelőtanároknak, hiszen a legtöbb fiatal szinte csak a tesiórákon mozog rendszeresen. A tesitanár így egy életre meg is tudja szerettetni a mozgást, de akár el is távolíthatja a gyerekeket a sporttól. Az MDSZ a szavazással azokat a testnevelőket szeretné kiemelni és elismerni, akik a gyerekekkel megszerettetik a mozgást, képesek elérni, hogy a mindennapos testmozgás beépüljön a diákjaik életébe, továbbá saját egészséges életvitelükkel példát mutatnak a gyerekeknek.” Ezt a célt fogalmazta meg Balogh Gábor MDSZ-elnök az első népszerűségi szavazás háttereként. A választás a K&H Bank támogatásával és a Mediaworks média-gyüttműködésével zajlott.

Az első lépés a jelölések begyűjtése volt, méghozzá óriási számban: országszerte 5400 jelölés érkezett
1050 tesitanárra intézményvezetőktől, kollégáktól, szülőktől és gyerekektől egyaránt. A jelölteket az
MDSZ három kategóriába sorolta be:

a. 200 fő, vagy az alatti iskolákban tanító testnevelő
b. 200 fő fölötti iskolában tanító testnevelő
c. 30 év alatti, fiatal testnevelő.

A beérkezett jelölteket az MDSZ vármegyénként és kategóriánként maximum 5 főre szűkítette. Ezt követően került sor a megyei/budapesti szintű szavazásra a vármegyei médiacentrumok online
felületein. Aki a jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapta, az lett a megyében az Év tesitanára, külön-
külön a 3 kategóriában. A szavazás hatalmas érdeklődés mellett zajlott, a jelöltekre összesen több mint
140 ezer szavazat érkezett!

A három díjazott Békés vármegyében:

Az év fiatal tesitanára: Házi Márk Bálint, Gyulai Dürer Albert Általános Iskola „27 éves vagyok, a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola testnevelője, a Gyulasport utánpótlás kosárlabda edzője, speciális bowling edző és március óta büszke apuka. 5 éve tanítok testnevelést és 6 éve edzősködöm. A sport iránti elköteleződés kisgyermekkorom óta része az életemnek, mondhatnám úgy is, hogy a sport köré épült az életem. 8 évesen kezdtem el tekézni, ahol korosztályos VB-bronzig jutottam, valamint kosarazni, ahol az utánpótlás után NB2-ben pattogtattam a labdát több, mint tíz évig. Már fiatalabb koromban rájöttem, hogy szeretem tovább adni azt a tudást, amit elsajátítottam, így magától értetődő volt a tanári pálya számomra. A mindennapokban munkám során legfontosabb célomnak tartom, hogy a sport és mozgás minden területét bemutassam a diákoknak, mert hiszem, hogy mindenki megtalálhatja azt a mozgásformát és közösséget, amely később az élete része lehet, és ezáltal egészségesebb felnőtté válhat.”
Az év tesitanára a 200 fő alatti iskolák között: Hegedűs Ferenc, Békés, Dr. Illyés Sándor Óvoda,
Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium „41 éve tanítok testnevelést, és már több mint 20 éve a tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott és autista gyermekek mindennapos testnevelési fejlesztését és valamennyi sportág versenyeire való felkészítését végzem. Tanítványaimat képességeikhez igazított játékos feladatokkal fejlesztem, és a rendszeres testmozgás fontosságára ösztönzöm. Kosárlabda edzőként és ellenőrként is tevékenykedek, sokat túrázok és kerékpározok. Az iskolánk által szervezett országos gyógypedagógiai szakmai napon bemutató órát is tartottam egy autista osztályommal, és az óra végén a közel 50 résztvevő gyógypedagógus vastapssal ismerte el tanítványaim munkáját. Iskolai versenyeink és sportrendezvényeink állandó szervezője vagyok.

Regisztrált intézményként minden évben, változatos programokkal megszervezem az Európai Diákspot Napját és a Magyar Para Sport napot. Különleges versenyként már hatodik éve rendezem a vármegyei gyógypedagógiai intézmények TOLDI KUPA, erőre épülő csapatversenyét. A FODISZ által szervezett diákolimpiai versenyeken minden sportágban felkészülünk és részt veszünk, számos országos döntő állandó, eredményes résztvevői vagyunk. Bár szépek az eredményeink, de a legnagyobb siker számomra az, amikor valamennyi tanítványom arcán az öröm és boldogság csillogását látom az órák és a versenyek során és nem kényszerként élik át az órákat, hanem alig várják, hogy újra testnevelésóra legyen. Óráimon arra törekszem, hogy mindenki jól érezze magát, de a megfelelő terhelést és motiválást megkapják és beépítsék mindennapjaikba.”

Az év tesitanára 200 fő fölötti iskolák között: Tóth Olivér, Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú
Művészeti Iskola és Kollégium „Testnevelőtanár, kézilabda és labdarúgó edző vagyok. A mezőberényi általános iskolában 1999 óta, immár 25 éve dolgozom. Úgy érzem, hogy ez időszak alatt egy fiatal nagy ambíciókkal rendelkező pályakezdő tanárból sokat tapasztalt, széles látókörű pedagógussá váltam. Célom, hogy a tanóráim jó hangulatot és biztonságos, pozitív befogadó környezetet nyújtson a gyerekek számára, amelyben mindenki megtalálja a számára kedves mozgást, tevékenységet. Testnevelés óráimon központi szerepet kapnak a játékok, hiszen a gyermekek megfelelő fejlődésének alapja a sok játék. Számomra a játékoktatás nem csupán egy módszer, hanem egy filozófia, amely lehetővé teszi a tanulást a gyerekek számára élménydúsan, és motiváló módon. Ezekre gondolatokra alapozva írtam meg 2015-ben a Játék bűvölet, majd 2020-ban a Sport-Játék-Aktivitás mesterprogramjaimat, amelyeket az iskolámban
vezetek.”
A díjakat: feliratozott pólót, továbbá egyenként 33.000 Ft értékű Hervis sportszervásárlási utalványt a
mai napon kapták meg a nyertesek az MDSZ regionális képviselőjétől és a K&H Bank békéscsabai
fiókvezetőjétől.

„A K&H kiemelt figyelmet fordít a fiatalok egészséges életmódjának előremozdítására, a sportolást
népszerűsítő programok támogatására. A testnevelőtanároknak jelentős szerepe van abban, hogy
megszerettessék a sportolást a gyermekekkel, buzdítsák őket a rendszeres testmozgásra, és így a
fiatalok mozgásban gazdag, teljes életet élhessenek” – emelte ki Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H
Csoport kommunikációs vezetője. „A megyei szavazáson a lelkes diákok, szüleik, a nagyközönség már
kimutatta, mennyire szereti ezeket a nagyszerű pedagógusokat – itt az idő, hogy az országos
voksoláson is támogatásukat fejezzék ki, hiszen most dől el, ki lesz Magyarország kedvence, a „K&H
mozdulj” az év tesitanára.”

Az országos szavazás május 21-június 10. között zajlik a vármegyei és budapesti győztesek részvételével.

A megtisztelő címen túl az országos győztesek további értékes díjakat is kapnak: feliratozott melegítőt, továbbá egyenként 330.000 Ft értékű pihenőutalványt.

 

 

Nézze meg ezt is:

Egy II. András korabeli, 1212-ben kelt oklevél másolatát tanulmányozta Halmágyi Miklós

    Többnyire 18, 19 valamint 20. századi források találhatók a Magyar Nemzeti Levéltár Békés …