2024. július 23., kedd
FONTOS

Fókuszban az agrár-környezetgazdálkodás

A huszonnegyedik órában érkezett májusi eső aranyat ért a Gyulai Agrár Zrt területein, de az idei terméseknél számolni kell az év eleji szárazság hatásaival, fogalmazott a 3 Témában Ancsin Péter ügyvezető.

A műsorban a gyulai üzem agár-környezetgazdálkodási programjáról és az aratás előkészületeiről is szó esett.

Nem indult könnyen a 2024-es esztendő a Gyulai Agrár Zrt-nél, hiszen az év első négy hónapjában szinte nem esett csapadék a területeiken. A májusban érkezett esővel ugyan kizöldült a természet, de a szárazság érződni fog az idei terméseken, hangsúlyozta Ancsin Péter ügyvezető a 3 Téma műsorában. Június első felében már az aratás előkészületei zajlanak, de ebben az időszakban kezdik betakaraítani az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevő földekről is a növényeket. Ancsin Péter elmondta, a Gyulai Agrár Zrt területeinek öt százalékával vesznek részt a természet- és környezetvédelmet támogató programban, ezek egyike a Fehér- és Fekete-Körös közti földterület.

A legtöbb tavaszi vetésű növény a napraforgó és a kukorica, de mellette egy kisebb, negyven hektáros területen szóját és második éve száz hektáron már szemes cirokot is termelnek, mondta Ancsin Péter. A kukoricához hasonlóan, a cirok is egy jó tápértékű, szemes takarmánynövény. Az alacsony előállítási költsége és az állati takarmányozásban betöltött szerepe is amellett szól, hogy a szemes cirok termesztése jó döntés volt két évvel ezelőtt. Az ügyvezető kiemelte, a májusi eső megmentette a tavaszi vetéseiket.

Az év eleji szárazság hatása az őszi búzánál elsősorban a gabona bokrosodásában mutatkozik, a kalászok és a szemek mennyiségén nem érződik. A Gyulai Agrár Zrt szakemberei bizakodóak az aratás megkezdése előtt és a májusi csapadék miatt optimisták az év hátralévő részére is.

Nézze meg ezt is:

Megduplázódott a létszám az Airbusnál

  Harmadik családi napját ünnepelte a tavalyihoz képest közel megduplázódott létszámú kollektíva az Airbus Helicopters …