2024. július 21., vasárnap
FONTOS

Jó a méztermés Békésben

Túl a repce és akácvirágzáson, már a napraforgóra készülnek a Gyula környéki méhészetekben.

Árgyelán János méhészeti szaktanácsadó elmondta, a tavaszi szárazságot ugyan megérezte minden növény, de mindezek ellenére eddig sikeresnek mondható a méhészeti év. Az akácvirágzáskor jellemző tavaszi fagy az idén sem maradt el, de még bimbós állapotban érte a rügyeket a fagypont alatti hőmérséklet. Árgyelán János kiemelte, az előzmények tükrében a szakembereket is meglepte a kimagasló akáctermés.

Néhány héten belül virágba borulnak Békésben a napraforgótáblák, ami szintén intenzív időszaka a méhészeknek, fogalmazott Árgyelán János. Szerencsés helyzetben vannak a békési méztermelők, hiszen a vármegyében nagy területeken termesztenek napraforgót, így nem kell elvándorolniuk. Ha az időjárásban a következő hetekben nem történik semmi rendkívüli, itt is jó méztermésre lehet számítani. Árgyelán János hangsúlyozta, bár az eddigi termésre nem lehet panasz, az értékesítésben változatlanul gondokkal küzdenek.

A napraforgó levirágzása után, a nyár derekán a méhek vegetációs időszaka következik. A méhészeti szakemberek felkészültek az aszályos, forró időszakra is, amikor virágpor hiányában etetni kell a méhcsaládokat a sikeres beteleltetéshez.

Nézze meg ezt is:

Négy fotóklub állított ki a Szent Miklós parkban

  Tűz és Víz címmel két magyarországi és két romániai fotóklubnak nyílt szabadtéri kiállítása a …