2024. július 23., kedd
FONTOS

Két Erkel évfordulóra emlékeztek Gyulán

180 évvel ezelőtt, 1844. június 15-én hozta meg döntését a bíráló bizottság, és a beérkezett tizennégy pályamunka közül Erkel Ferencét nyilvánította győztesnek, így attól a naptól fogva Kölcsey Himnuszát Erkel zenéjével játsszák.

Erre a történelmi dátumra és Erkel Ferenc 1893-as, szintén június 15-ei halálának évfordulójára emlékeztek pénteken, a várfürdő egész alakos Erkel szobránál. Somogyvári Ákos, a jeles zenszerző leszármazottja arra hívta fel a figyelmet, hogy a Himnusz történetével foglalkozni felelősség, és jó érzés, hogy lehet tenni az Erkel életmű gazdagításáért, köztudatban tartásáért.
Az eseményen részt vett a gyulai gyökerekkel bíró, városunkba gyakran visszalátogató Áchim Erzsébet zongoraművész.
A délutáni koszorúzás után a program a városháza dísztermében folytatódott, ahol Kiss Tamásné önkormányzati képviselő mondott beszédet, kitérve a város jelentős kulturális hagyományaira.
A koncert az Ünnep a magyar romantika zeneszerzőivel címet viselte, és Áchim Erzsébet és Schnöller Szabina közreműködésével töltötte be a teret. Az esemény házigazdája, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Somogyvári Ákos adott zenetörténeti hátteret az elhangzó művekhez. Az esten olyan szerzemények csendültek fel, melyek a hazai romantika korszakához, és valamilyen módon Erkel Ferenchez is köthetők.
Az est végén egy különleges produkciót hallhatott a közönség. A váci püspöki székesegyház karnagya, orgonistája, a zeneszerzőként is tevékenykedő Pikéthy Tibor egyik műve ugyanis erősen kapcsolódott Erkel életművéhez.
A darabot Schnöller Szabinával előadó Áchim Erzsébet a koncert végén jelentette be, hogy legközelebb ezt a művet hazánk uniós elnökségének kezdetét jelző nyitómisén adja elő.

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …