2024. július 23., kedd
FONTOS

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás

Június 19-én 0 órától június 22-e szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán.

A szökőkutak mellett folyamatosan működik a párakapu Gyula több pontján, a Kossuth téren kettő, a Harruckern téren pedig egy. Az évek során megfigyelhető, hogy a hőségben sokan igazítják úgy útjukat, hogy átmenjenek alatta.

A nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani, elsősorban vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka, vagy kalap viseléséről. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli. Harmadfokú hőségriasztás esetében a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Bányai György, a Gyulai Közüzemi Kft üzemvezető helyettese kiemelte, a párakapuk mellett a Szent Miklós parkban található párásítónál is sokan szoktak felfrissülni. A cég honlapján hamarosan elérhetők lesznek a közterületen lévő ivókutak pontos helyei. Bányai György kiemelte, a seprűs autót átalakítják útlocsolóvá.

Nemcsak a harmadfokú hőségriasztás idején, hanem ahogy emelkedik a hőmérséklet, akkor fokozott gondot fordítanak az egynyári növények gondozására, öntözésére. Emellett az elmúlt időszakban elültetett cserjéket, fákat is folyamatosan locsolják.

Bányai György kiemelte, ebben a forróságban napi 21 köbméter vizet használnak el a közterületeken öntözésre. Ilyen időszakban fontos a fokozott odafigyelés. A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …