2024. július 23., kedd
FONTOS

Átadták a mandátumokat Gyulán

A 2024. évi önkormányzati választáson mandátumot nyert polgármester és képviselők megbízóleveleit adták át csütörtök délután a városháza dísztermében.

Csige Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője kiemelte, Gyulán minden szavazás eredményesen zárult. A választásra jogosultak 57,5 százaléka járult az urnák elé, összesen 13 ezer 805-en. Csige Gábor kiemelte, a törvények értelmében Gyulán 10 egyéni választókerület lett kialakítva, további négy mandátum pedig a töredékszavazatok alapján, kompenzációs listáról lett kiosztva.

A választópolgárok döntése értelmében Görgényi Ernő, a Fidesz-KDNP jelöltje szerezte meg a legtöbb érvényes szavazatot, így folytathatja a 14 éve megkezdett polgármesteri munkát.

Az egyéni választókerületekben kilenc helyen a Fidesz-KDNP közös jelöltjei, egy helyen a Gyulai Városbarátok Körének jelöltje szerzett mandátumot.

Az 1. számú választókerületben a legtöbb érvényes szavazatot Görgényi Ernő, a 2-esben Szilágyi Teréz, a 3-asban Veres András, a 4-esben Pflaum Mária, az 5-ösben Vigné Fábián Diána, a 6-osban, Kónya István, a 7-esben Alt Norbert kapta. A 8. számú választókerületben legtöbb érvényes szavazatot Kiss Szabolcs szerezte meg, a 9-esben Kiss Tamásné, a 10-esben pedig Szabó Károly.

Települési kompenzációs listán mandátumot szerzett Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Körének jelöltje. Listán mandátumot szerzett Sióréti Gabriella, a MaRég képviselő-jelöltje. A töredékszavazatok alapján ugyancsak mandátumot szerzett Mikóné Hirth Beáta.

A kompenzációs listán elért eredményei alapján megbízólevelet vehetett át Vidó Attila, a Mi Hazánk Mozgalom képviselő-jelöltje.

Három nemzetiség esetében tartottak önkormányzati választást Gyulán. Nemzetiségi szavazók három főből álló roma, öt-öt fős német és román képviselő-testület megválasztása érdekében adhatták le voksukat.

A polgármester és a képviselők önkormányzati törvény szerinti jogai és kötelezettségei 2024. október elsejétől lépnek életbe. Az alakuló ülésekre és az eskütételekre is ezután kerül sor.

 

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …