2024. július 23., kedd
FONTOS

Erkel és a felkelés

A napokban az ismert szerzőpáros, Györei Zsolt és Schlahtovszky Csaba legújabb kötetét,

Erkel és a felkelés címmel mutatták be Gyulán. A könyvhétre megjelent mű valós elemekre épülően, egy fiktív történetet dolgoz fel.

Györei Zsolt és Schlahtovszky Csaba mögött többéves drámaírói munkásság áll, az első közös kötetük a 90-es években jelent meg, a legújabb pedig az Ünnepi Könyvhét alkalmából, Erkel és a felkelés címmel. Jó egymásra találás, fogalmazott Györei Zsolt a városi könyvtárban arra utalva, ahogyan az első ötletből kiindulva, a gondolatokat továbbfűzve megszületett új munkájuk.

A várszínház tavaly nyári Humorfesztiválján Erkel Ferenc már megjelent témaként, érintve a várfürdőben található, egészalakos Erkel-szobrot. Ehhez adódott Erkel operáinak szeretete és a várszínház felkérése egy színpadi mű megírására. Györei Zsolt kiemelte, Erkel életrajza rendkívül sok érdekes témát kínál. Szerzőtársával közösen találtak rá arra a történelmi adalékra, miszerint Gyulán 1848 környékén érlelődött egy összeesküvés gondolata, ami végül meghiúsult. Ez volt a kiindulópont, amire felfűzték történetüket, kalandokkal tarkítva, vígjátéki elemekkel fűszerezve.

Az ismert szerzőpáros tagjai gyermekkori barátok, közel ötven esztendő köti össze Györei Zsoltot és Schlahtovszky Csabát. Sok évtizede annak is már, hogy közös tollat – ma már billentyűt – használnak, gondolatot gondolatba fűzve. Az új darabjuk és kötetük is így született, benne Erkel operáinak saját szövegű átirataival. A humor átszövi a teljes művet, mondta Schlahtovszky Csaba, a színpadi változata is valójában egy bohózat.

Az, hogy műveiket egyre gyakrabban színpadra állítják, többek között a Gyulai Várszínháznak is köszönhető.

Sokéves hagyomány, hogy Gyulán több munkájuk színpadi változatát is bemutatják, ahogy a most megjelent Erkel és a felkelés című könyvből készült darabot is, amit július 24-én láthat a várszínház közönsége.

 

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …