2024. július 23., kedd
FONTOS

A napfény szerelmese – új tárlat a Kohánban

 

Szombaton egyedi élményt nyújtó kiállítás nyílt a Kossuth-díjas, világhírű szobrász- és ötvösművész, Kepenyes Pál munkáiból a Kohán Képtárban.

A napfény szerelmese című tárlat interaktív módon vonja be a látogatót az alkotás folyamatába.

Téglás Gergely mexikói hangulatot idéző gitárjátékával vette kezdetét a kondorosi születésű, a világhírnévig eljutó, szobrász- és ötvösművész, Kepenyes Pál kiállításának megnyitója. A három évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas képzőművész hagyatékából összeállított anyag az országban az ötödik kiállítási helyszínként érkezett a Kohán Képtárba.

Kovács József országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte az 1926-ban született Kepenyes Pál életútjának legfontosabb állomásait, a mexikói Acapulcoban, 2021-ben bekövetkezett haláláig. Kiemelte, Kepenyes Pál 56-os menekültként külföldön élt és alkotott, hírnevet is ott szerzett magának.

Varga Koritár Pál békéscsabai születésű, korábbi Buenos Aires-i és 2014-től mexikóvárosi nagykövet 1997-ben ismerte meg Kepenyes Pált. A diplomata igazi magyar emberként, a magyar kultúrát tisztelő és szerető emberként ismerte a képzőművészt. Az általa készített 56-os forradalom évfordulójára készített dombormű ma is a mexikói nagykövetség falát díszíti.

A szabadságvágy és a hazaszeretet Kepenyes Pál minden egyes alkotásában visszatér, fogalmazott Megyeri János szobrászművész. A kiállítás kurátora kiemelte, Mexikóvárosban a száz leghíresebb művész között tartották számon, ismert volt  egész Amerikában, és számos kiállítása volt Európában is. Az anyaghoz való hozzáállása és művészi látásmódja is egyedülálló.

Kepenyes Pál művészete a magyar képzőművészet számára a 2000-es évekig kevésbé volt ismert, fogalmazott Závogyán Magdolna. A kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, lokálpatriótaként küldetésévé vált Kepenyes Pál művészetének megismertetése.

A szobrászat Picasso-jaként is számontartott Kepenyes Pál alkotásait bemutató tárlat a nyár végéig várja a képzőművészet rajongóit.

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …