2024. július 16., kedd
FONTOS

A nyári szünetben még jobban oda kell figyelnünk a fiatalok biztonságára

Az elsőbbségadás elmulasztása a legfőbb baleseti ok Békés vármegyében.

Fontos a nyári szünetben hangsúlyozni a kerékpárral közlekedő gyerekeknek, hogy amikor kereszteződéshez érnek, nemcsak az autósokra kötelező az elsőbbségadás tábla, hanem nekik is ismerniük kell a táblákat, a szabályokat.

Szombati Andrea, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kiemelte, legkönnyebben úgy tudjuk őket megtanítani, szabályosan és biztonságosan közlekedni, hogyha azt az útvonalat, melyen minden nap közlekednek, a szülőkkel együtt is tegyék meg. Az önállóan nem közlekedő gyermekeket kerékpáron, valamint autóban utasként visszük. Szombati Andrea hangsúlyozta, soha ne felejtsük el azokat a biztonsági eszközöket alkalmazni, melyek egy baleset esetén a súlyosabb sérüléstől óvhatják meg őket.

Strandra vagy fürdőbe csak olyan értékeket vigyünk magunkkal, melyekre feltétlenül szükségünk lehet. Nem tanácsos magunknál tartani ékszereinket, valamint akkora mennyiségű készpénzt, melyet nagy valószínűséggel nem is fogunk elkölteni. Amennyiben van a közelben egy értékmegőrző, akkor érdemes azt használni. Ha az nincs, akkor minden esetben maradjon ott valaki a táskák, ruhák, törölközők mellett. Szombati Andrea kiemelte, az elmúlt hétvégén a békéscsabai strandon történt egy lopás. Egy pár táskáját vitték el, melyben volt három mobiltelefon, pénztárca, több bankkártya. Az értékek megőrzése mellett a biztonság a legfontosabb.

Szombati Andrea hangsúlyozta, hogyha valaki nem tud úszni, akkor ne menjen olyan mélységű vízbe, amely őt ellepheti. Akkor sem, hogyha matraccal, különböző felfújt labdákkal, valamint gumicsónakkal próbálkozik. Ezek nem alkalmasak arra, hogy egy úszni nem tudó ember egy 4-5 méter mélységű vízbe menjen.

Szombati Andrea kiemelte, a nyári időszakban baleseti tényezőnek számít a mezőgazdasági gépek vonulása. Csak akkor induljanak útnak, hogyha műszakilag rendben van a jármű, illetve a szükséges adaptereket biztonságosan és jól csatlakoztassák, menet közben ne tudjon elmozdulni. Bármilyen terményt szállítanak, az nem szóródhat le az úttestre, hiszen az életveszélyes helyzetet alakíthat ki, legfőképp a motorosok tekintetében.

Nézze meg ezt is:

Egy II. András korabeli, 1212-ben kelt oklevél másolatát tanulmányozta Halmágyi Miklós

    Többnyire 18, 19 valamint 20. századi források találhatók a Magyar Nemzeti Levéltár Békés …