2024. július 23., kedd
FONTOS

Új tárlat a művelődési központban

Szerda délelőtt közönségtalálkozóval nyílt meg Meskó Anna emlékkiállítása és Póka György képzőművész tárlata a művelődési központban.

A kiállítás az ismert gyulai művész és néhai felesége több évtizedes alkotói munkásságát mutatja be.

A magát szigorúan képzőművésznek és nem festőművésznek tartó Póka György nem először állít ki a gyulai művelődési központban. A szerda délelőtt közönségtalálkozóval kezdődő tárlat már a harmadik alkalom, amikor néhai felesége és alkotótársa, Meskó Anna munkái is láthatóak. Az 1966 óta Gyulán élő képzőművész hangsúlyozta, bár minden megjelenés fontos és jelentőségteljes, felesége halála miatt nem érezte helyesnek az ünnepélyes megnyitó gondolatát. A több évtizedes munkásságuk első kiállítása 1965-ben, Szegeden volt, majd sorra követték egymást a megjelenések nem csak az országban, hanem határon túl is. Póka György művészi pályájának kezdetéről beszélt.

Póka György segítségnyújtó és adakozó szándéka nem ismeretlen a fürdővárosiak előtt. Sokéves hagyomány, hogy a gyulai újszülöttek egy-egy Póka-festményt kapnak ajándékba. Eddig mintegy ezer gyermeknek fejezte ki ilyen formában jókívánságait. Az ajándékozás örömét szülővárosából hozta magával a képzőművész.

Az idén nyolcvan esztendős Póka György hosszú távon tervez, akár azt is, hogy a kilencvenedik születésnapját is egy kiállítással ünnepli. A jelenlegi, néhai feleségével közös tárlata július 21-ig látható a művelődési központ földszintjén.

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …