2024. július 23., kedd
FONTOS

Futsal csarnok létesítésére ad be pályázatot az önkormányzat

Több témában született döntés a csütörtök délelőtti képviselő-testületi ülésen.

Elfogadta a grémium a tájékoztatót a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület 2023-ban végzett munkájáról.

A fő napirendi pontok között szerepelt egy pályázat benyújtása egy futsal csarnok létesítésére. Ez elsősorban a Gyulai Amazonok csapat edzéseit szolgálná. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a gyulai sporttelepen ehhez megfelelő területet nem tudnak biztosítani, viszont csak az önkormányzat pályázhat. A Grosics Labdarúgó Akadémia területén tudnak ennek a létesítménynek helyet biztosítani. Így az önkormányzat pályázik, de a helyszín a Grosics Labdarúgó Akadémia területén lenne. A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat olyan kötelezettséget nem tud vállalni, amely a beruházással kapcsolatos finanszírozásban, valamint később a fenntartással kapcsolatban mutatkozik meg.

Nógrádi Tibor, a Magyar Labdarúgó Szövetség Csongrád-Csanád vármegyei Igazgatóságának igazgatója kiemelte, 12 csarnok épül a jövőben Magyarországon, jelenleg 30 várost kért fel az MLSZ. Ebből fogja kiválasztani az egy tucat megépülő helyszínt a szövetség.

Az állattartás szabályairól szóló önkormányzati rendeletet is módosították. A gyulai óvodáknak igénye van olyan programokra, amikor megfelelő felelősségtudattal rendelkező, a kutyatartást és nevelést fő tevékenységként folytató egyesületek tartanak bemutató eseményeket a gyerekeknek.

Az ülésen beszámolót hallgathatott meg a testület a Gyulai Rendőrkapitányság 2023-as évéről. Bede Sándor kapitányságvezető kiemelte, a regisztrált bűncselekmények száma a csalások elterjedésével 322-ről 376-ra emelkedett. A kiemelten kezelt bűncselekmények száma is emelkedett 46 esettel. Csökkent a lopások, a lakásbetörések, valamint a garázdaságok száma. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma emelkedett, ez annak az eredménye, hogy a tavalyi évben fokozott figyelmet fordítottak az ittas járművezetők kiszűrésére.

A Gyulai Határrendészeti Kirendeltség is beszámolt a 2023-as évről. Stir Mihály kirendeltségvezető kiemelte, az illegális migrációt tekintve jelentősen csökkent a zöldhatáron elkövetett tiltott határátlépések száma. A közúti határátkelőn a kamionokban történő megbújások voltak a jellemzőek. 24 esetben 163 embert fogtak el. Stir Mihály hangsúlyozta, a tavalyi év csúcsidőszak volt a kirendeltség életében. A csanádpalotai autópálya átkelő után a gyulai közúti határátkelőhely bonyolítja le a külső határszakaszon a második legnagyobb forgalmat.

Vörös Ferenc, Békés vármegyei rendőrfőkapitány kiemelte, vármegyei szinten 2 és fél százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma.

Módosították a Gyulai Termál FC Egyesület támogatási szerződését is, a labdarúgóknak 10 millió forintot biztosított a humán és társadalompolitikai bizottság. A csapat feljutott az NB III-ba, ezért a következő bajnoki idényre jelentősen nőnek a költségei, ezért további 15 millió forint támogatást szavazott meg a grémium. Egy jelentős szponzor jelent meg a csapatnál, a Bondár Attila Kft köt szerződést a Termál FC-vel és 25 millió forint támogatást biztosít bajnoki idényenként. Emellett a Magyar Labdarúgó Szövetség is 27 millió forintot biztosít bajnokságonként a fürdővárosi csapatnak.

 

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …