2024. július 16., kedd
FONTOS

Júliustól indul a diákmunkaprogram

A napokban közzétett kormányhivatali tájékoztatás szerint, az idén több mint ezerötszáz fiatal vállalhat nyári diákmunkát Békésben. A Gyulán is népszerű program első hónapjára már most túljelentkezés van.

Az idén is számítanak a diákok munkájára a nyári hónapokban Békés vármegyében. A Békés Vármegyei Kormányhivatal napokban közzétett tájékoztatása szerint júliusban és augusztusban mintegy ezerötszáz 16 és 25 év közötti fiatal kapcsolódhat be a programba, amihez a kormány több mint 305 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a vármegyének. Azok a nappali tagozatos diákok és egyetemi hallgatók jelentkezhetnek, akik nem állnak munkaviszonyban, és nincs vállalkozói jogviszonyuk. A regisztráció június 17-én megkezdődött, a munkát kereső fiataloknak a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán kell jelentkezniük.

A gyulai diákok érdeklődése kimagasló az idén, júliusra már túljelentkezés van, fogalmazott Sós Judit. A gyulai önkormányzat szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályvezetője elmondta, már a regisztrációnál érdemes megjelölnie a gyerekeknek azokat a szóba jöhető területeket, ahol dolgozni szeretnének.

A 25 év alattiak munkavégzése 2022 óta szja-mentes, így az idén is több pénz maradhat a diákoknál. A NAV tájékoztatása szerint a nyári diákmunkát vállalókra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint másokra. Fontos, hogy a fiatalok szülői engedéllyel dolgozhatnak, valamint a munkavállalásukhoz adóazonosító jellel is rendelkezniük kell. Az adómentesség tovább növelte a korábban is kedvelt program népszerűségét, hangsúlyozta Sós Judit. Az önkormányzati diákmunkára is sokan jelentkeznek, ami akár a későbbi pályaválasztásukra is hatással lehet.

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére kiírt program idei újdonsága, hogy az erdőgazdálkodás területére is várják a diákok jelentkezését.

Nézze meg ezt is:

Egy II. András korabeli, 1212-ben kelt oklevél másolatát tanulmányozta Halmágyi Miklós

    Többnyire 18, 19 valamint 20. századi források találhatók a Magyar Nemzeti Levéltár Békés …