2024. július 23., kedd
FONTOS

Megalakulásának 110 éves évfordulóját ünnepli a Gyula és Környéke Általános Ipartestület

1914. január 26-án, 110 évvel ezelőtt alakult meg a Gyula és Környéke Általános Ipartestület. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepi ülést pénteken, a városháza dísztermében.

A 110 éve megalakult ipartestület elnökének Dobay Ferenc nyomda tulajdonost, jegyzőnek pedig Gyepes Gergelyt választották. 1924. június elsejétől a szervezethez tartozott Dobozról 56, Kétegyházáról 44, Gyulaváriból pedig 35 iparos.

Kónya István alpolgármester beszédében kiemelte, egy-egy település gazdasági, társadalmi szerepét és erejét nagyban meghatározzák azok a mesteremberek, iparosok, akik munkájukkal, szakértelmükkel gyarapítják az adott közösség értéktárát. Ezek a szakemberek a helyi gazdaságot működtető nagy rendszer nélkülözhetetlen fogaskerekei.

Juhos János, az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke kiemelte, a mesterek mindig jelen voltak, az ő képzettségük, tudásuk rendkívül fontos volt. Saját munkájukkal, hitvallásukkal példamutatóak voltak, nevelték az utódokat, elsősorban családi vállalkozásokban gondolkodtak.

A pénteki eseményen Erdész Ádám, a Békés Vármegyei Levéltár nyugalmazott igazgatója mondott ünnepi emlékbeszédet. Kiemelte, az elmúlt 110 év egy nagyon hosszú történetet foglal magába, melynek sok fordulata volt. Amikor megalakult az ipartestület, utána több, mint 500 tagja volt, akik között olyan kiemelkedő személyiségek, iparos dinasztiák voltak, akikről akár regényt lehetne írni.

Erdész Ádám kiemelte, napjainkban egészen más a jogi kerete az ipartestület működésének, jelenleg egy klasszikus civil szervezet. A nyugalmazott igazgató hangsúlyozta, ma a személyes energia működteti a szervezeteket, mely arra enged következtetni, hogy egy újabb sikeres korszak előtt állnak.

 

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …