2024. július 23., kedd
FONTOS

Elismerések a GFE központi tanévzáróján

 

 

 

Sikerrel vette a Gál Ferenc Egyetem a jelentősen megnövekedett hallgatói létszámmal kapcsolatos kihívásokat – hangzott el az intézmény június 14-i szegedi központi tanévzáró ünnepségén.

A programon számos elismerést adtak át, Dux László rektor pedig arról is szólt, hogy az idei jelentkezési adatok is biztatóak.

Hálaadó szentmisével kezdődött a Gál Ferenc Egyetem központi tanévzáró és diplomaátadó ünnepsége a szegedi dómban. Az eseményen Kiss-Rigó László püspök az intézmény küldetéséről is beszélt.

– A Gál Ferenc Egyetem küldetése, mint katolikus egyetemé az, hogy munkatársai az Evangélium fényében végezzék a munkát. Tegyék mindezt oly módon, hogy nem csupán az alapvető egyetemes emberi értékekre alapoznak, bár már önmagában ez is nagy dolog lenne, mert ezeket is sokan elvetik a józan ésszel együtt. Mi viszont az egyetemes emberi értékeket a Jézus által hozott kinyilatkoztatás teljességének a fényében tudjuk értékelni – hangsúlyozta a főpásztor.

Dux László rektor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanév elején soha nem tapasztalt létszámnövekedésben volt részük, hiszen összesen 1091-en iratkoztak be az egyetemre. Ez a szám a két és félszerese volt a korábbinak. Hangsúlyozta, szeretettel, szorgalommal és kitartással sikerült megfelelni azoknak a kihívásoknak, melyekkel egy katolikus egyetem a 21. század ezen időszakában szembesül.

A rektor beszámolójában felsorolta a tanév legfontosabb eseményeit, melyből kiderült, hogy számos tudományos programot szerveztek, együttműködési megállapodásokat kötöttek, és általában is elmondható, hogy fejlődő pályán mozgott az intézmény. Ezt már a legfrissebb jelentkezési adatok is érzékeltetik.

– Nemhogy visszaesett volna a jelentkezők száma, hanem a legtöbb karon változatlan maradt, a pedagógusképzésben pedig további több száz jelentkezővel bővült az érdeklődők sora – mondta Dux László.

Az eseményen több díszdiplomát adtak át. Rubin oklevelet kapott az 1954-ben végzett Makó Dávid Gyula, vas oklevelet Harangozó Imre és Sóki Károly, arany oklevelet pedig Tamási József Alajos, Farkas József, Mészáros József és Szurovecz Vince.

Ezután kitüntetések átadására került sor. Babák Mihály szarvasi polgármester rektori oklevelet vehetett át, Kiváló gyakorlóhelynek bizonyult a szegedi Dugonics és a Karolina, Borbola Gábor tanár oktatói emlékérmet kapott, a Gál Ferenc Egyetemért Hallgatói Emlékérem kitüntetést pedig Csikós Dominika nyerte el. Az év dolgozója címet Kovács Katalin oktatási igazgató érdemelte ki.

A végzős hallgatók közül itt 35-en vehették át diplomájukat, közülük többen külön elismerésben is részesültek.

Nézze meg ezt is:

A tiszta művészet alkotója a látogatóközpontban

A fő turistaszezonban is nyitott kapukkal várja az egyházmegye múltja és a művészet iránt érdeklődőket a Szegedi …