2024. július 16., kedd
FONTOS

Megújította küldetését az egyházmegye papsága

 

 

Ismét Gyulán tartotta éves találkozóját a Szeged-Csanádi Egyházmegye papsága. Az eseményen a papi szolgálat megerősítéséről is szó esett a tanítás és az áldozat jegyében.

Június 12-én rendezte meg az idei papi találkozót a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Az eseménynek hagyományosan a gyulai Nádi Boldogasszony-templom adott otthont. A papok menete a szomszédos plébániáról indult a templomba, ahol a szentmisén az olajszentelés szertartását is elvégezték.

Ezzel kapcsolatban Kiss-Rigó László püspök azt mondta, a koronavírus járvány óta hagyománnyá vált, hogy itt mutatják be az olajszentelési misét is.

– Ezt a legtöbb helyen nagycsütörtökön tartják a székesegyházban, de ez nem kötelező, a covid óta így mi Gyulán végezzük el a szertartást. Ez emeli az ünnepség fényét, és nem mellesleg az egész egyházmegyei közösség számára fontossá teszi, hiszen ez nemcsak a papság, hanem az egész közösség ünnepe – hangsúlyozta a főpásztor.

A szentmisén Kiss-Rigó László Jézus apostolaihoz intézett mondásait idézte fel a papi szolgálattal kapcsolatban, és homíliájában is az ezzel kapcsolatos kérdésekről elmélkedett. Kiemelte a tanítás és a szentmisén bemutatott áldozat jelentőségét.

– Ilyenkor köszöntjük a jubileumot, pappá szentelésük kerek évfordulóját ünneplőket, de mindannyian gondolunk a saját szolgálatunkra, hivatásunkra is. Mint minden más esetben, a papság számára is fontosnak tűnik, hogy időnként megújítsuk szándékunkat, azt a küldetést, amivel megbíztak bennünket, hogy hitelesen láthassuk el szolgálatunkat – fogalmazott Kiss-Rigó László.

A papi találkozónak immár közel negyedszázada ad otthont a békési fürdőváros. Kovács Péter plébános, békési püspöki helynök azt mondta, az olajszentelésnek a papi egység szempontjából is nagy jelentősége van.

– A megszentelt olajat minden plébániára elviszik, és aztán ezekkel a megszentelt olajokkal élünk úgymond a következő egy évben. Ezért ez a papi egység szimbóluma is, a találkozó pedig a papi fogadalom megújításával egy plusz lelki többletet ad minden résztvevőnek – mondta Kovács Péter.

A gyulai esemény jól szolgálta az egyházmegye papi közösségének összetartását, a személyes kapcsolatok megerősítését.

Nézze meg ezt is:

Átadták a felújított kamuti óvodát

  A Békés vármegyei kistelepülés, Kamut községe egy, a 21. század elvárásainak megfelelő, felújított óvodával lett gazdagabb …