2024. július 23., kedd
FONTOS

Több mesterség rejtelmeibe enged betekintést a 35. nyári népművészeti tábor

Július első hetében kezdődött a Békés Vármegyei Népművészeti Egyesület 35. nyári népművészeti tábora.

A békéscsabai, öthetes programsorozaton a résztvevők megismerkedhetnek a magyar népművészet szerteágazó területeivel, emellett gyakorlati jártasságot is szerezhetnek azokban. A kosárfonás esetében az öt nap alatt a résztvevők ízelítőt kapnak a paraszti kaskötés és kosárfonás hagyományos és modern formavilágából, a fűzvessző gyakorlatias és sokrétű felhasználásáról. Öt nap alatt készülnek többek között tároló- és kínálókosarak, tálcák, valamint kisebb bevásárlókosarak.

A szíjgyártó – nyerges szakképző tanfolyam résztvevői az öt nap alatt folytatják a mesterséggel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteik bővítését. Szerdán többek között az istrángot, a hámot, illetve a szügyelőt a hámfával összekötő szíjat készítették a résztvevők.

A XX. dél-alföldi gyermek és XII. ifjúsági népművészeti táborban a fiatalok különböző, egyszerű népi mesterségeket tanulnak. Szerdán többek között gyöngyöt fűztek, bőröztek. Egy római malmot készítettek egy bőr szütyőbe, ami egyben tartóként is funkcionál. Emellett tücsökhívogatót készítettek, agyagoztak, tálat készítettek.

A szakképző tanfolyam másodéves hallgatói az öt nap alatt folytatják a hímzéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteik bővítését. Megismerkednek a felvidéki – palóc, matyó, galgamenti és gömöri – hímzések néprajzával, öltéstechnikájával.

Az öthetes programsorozaton mintegy 32 csoport működik, valamint 20-25 szakmát érintenek. Ez idő alatt közel 450-en vesznek részt a képzéseken.

A második héten többek között bútorfestő, fazekas, kályhás, valamint nemezkészítő kurzusokon lehet részt venni.

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …