2024. július 23., kedd
FONTOS

Átadták a felújított kamuti óvodát

 

A Békés vármegyei kistelepülés, Kamut községe egy, a 21. század elvárásainak megfelelő, felújított óvodával lett gazdagabb 2024 májusában.

Az 1870-es években épült Savio Szent Domonkos Általános Iskola és Óvoda fölött az elmúlt csaknem másfél évszázad alatt a számos felújítás ellenére is eljárt az idő. Az utóbbi években sorra merültek fel olyan problémák, amelyek szükségessé tették az intézmény külső és teljes belső felújítását. A Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja révén valósulhatott meg a teljeskörű felújítás.

Az átadó ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte Brunszvik Teréz, az első kisdedóvó alapítójának alakját. Kiemelte, fontos szempont volt az országos katolikus óvoda felújítási programban, hogy az ne csak nagyvárosok, hanem kistelepülések intézményeit is érintse. A vidék segítése ugyanis a helyben maradás hosszú távú záloga.

Soltész Miklós összefoglalta azt a munkát, amelyet az egyházak a program során végeztek: több mint hatvan milliárd forintból tizenháromezer-ötszáz óvodai férőhely készült el országszerte. A Szeged-Csanádi Egyházmegyén belül kilenc óvoda kapott támogatást. Egy új épült, nyolc pedig megújult éppúgy, mint a kamuti.

– A Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóságon mindig örömteli egy felújított épület átadása – emelte ki Lipcsei Imre főigazgató. Az egyházmegyén belül harminchárom központi intézmény van, a tagintézményekkel együtt kilencvenegy településen működik bölcsőde, óvoda, általános és középiskola, ebből óvoda negyvenkét telephelyen, kettőezer-egyszáz férőhellyel.

A katolikus egyház óvodafejlesztési programjával az egyházmegye 1 milliárd 700 millió forintot igényelt. Ebből az összegből újultak meg az óvodák, a kamuti mintegy 167 millió forintból. Új tető és födémszerkezet, elektromos- és vízhálózat, tágasabb mosdók, új burkolatú belső terek, fedett játszóudvar, szabadtéri tárolók, új kocsibejáró és kerítés biztosítja a jövőben az óvodások egészséges környezetét.

Kiss-Rigó László szeged-családi püspök köszöntőjében a kisgyermek nevelésének három területéről beszélt. Az első, hogy fizikailag fejlődjön a gyermek, ami talán a legkönnyebb. A második a szellemi fejlődés, hogy értelmes emberekké válhassanak. Ehhez megfelelő szellemi környezet kell olyan impulzusokkal, amelyek fejlesztik az értelmi képességeket. A harmadik a legnehezebb, miszerint elérni azt, hogy a nevelés által jó emberekké is váljanak.

– Azt kell átadni, amit komoly értéknek tartunk, nemcsak szóban, hanem példával is. Ha ezeket az értékeket megismerik, már a gyermekeken múlik, hogy azonosulnak-e ezekkel vagy pedig elutasítják – mondta a főpásztor.  Kiss-Rigó László áldást kért az óvodára, de legfőképpen az abban nevelkedő gyermekekre és az értük dolgozókra.

Nézze meg ezt is:

A tiszta művészet alkotója a látogatóközpontban

A fő turistaszezonban is nyitott kapukkal várja az egyházmegye múltja és a művészet iránt érdeklődőket a Szegedi …