2024. július 16., kedd
FONTOS

Elérhető a Nemzeti illat nevű parfüm az Almásy-kastélyban

A 2016-os nyitás óta fontos törekvése a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont menedzsmentjének, hogy a látogatók élményekkel gazdagodjanak, adott esetben pedig ezeket az élményeket haza is vigyék.

Ezt a célt szolgálják az emlékek mellett azok a tárgyak, melyek valamilyen módon köthetők az itteni látogatáshoz, például a tizenkilencedik századi receptek recepteket is összegyűjtötték. Fábián Tamás kommunikációs vezető most egy olyan innovációról számolt be, mely egyedül a gyulai Almásy-kastélyhoz köthető.

A Nemzeti illat nevű parfüm azért érdekes, mert 1846-ban Obonyai János orvosdoktor, aki nem mellesleg Kossuth Lajos házi orvosa is volt, egyik munkájában lejegyezte, hogy milyen alkotórészekből tevődik össze a különleges illat. Ezt sikerült rekonstruálni az Almásy-kastély látogatóközpont számára, így a létesítmény látogatói egy olyan illatot érezhetnek, mely közel 180 évvel ezelőtt élt elődeink körében volt népszerű.

Fábián Tamás elmondta, át kellett gondolniuk, hogyan tudják a látogatók elé tárni ezt a különleges parfümöt úgy, hogy az esztétikus, ugyanakkor lehetőleg költséghatékony is legyen.

Fábián Tamás elárulta, a parfüm csomagolása kapcsán a lehető legegyszerűbb megoldást keresték, ezért nem egy többszörösen hajtogatott doboz mellett, hanem kinyitható, füzetszerű megoldás mellett döntöttek.

Nézze meg ezt is:

Egy II. András korabeli, 1212-ben kelt oklevél másolatát tanulmányozta Halmágyi Miklós

    Többnyire 18, 19 valamint 20. századi források találhatók a Magyar Nemzeti Levéltár Békés …