2024. július 23., kedd
FONTOS

Szablyavívó bemutatókat tartanak a Gyulai Várban

Kedd délután 33 fokot mutattak a hőmérők a gyulai vár vastag, árnyékos téglafalai mögött, Endre és Gábor vitéz azonban a hőség ellenére is nekiállt szablyavívást gyakorolni.

Mint a képeken látszik, a legkevesebb kíméletet sem tanúsították egymás iránt. Ezt a polifoam anyagból készült kardokkal persze megtehették, hiszen a szivacsos fegyverek nyomot sem hagynak, a tréning második fázisában viszont már jóval óvatosabbak voltak, hiszen előkerültek a középkori fegyverek korhű másolatai. A szablyavívás tudományát a gyulai vár több munkatársa nemrég tanulta meg.

Szappanos Gábor, a vár szakmai vezetője elmondta, a filmekben látottakhoz képest a valóságban a szablyavívás egészen másként működik, hiszen a valóságban nem a látvány, hanem a gyorsaság, a hatékonyság a fontos, egy-egy csörte akár pár másodperc alatt is véget érhet. A vár látogatói is ebben a szellemben ismerkedhetnek a középkori harci technikákkal.

Júliustól megváltoztak a gyulai vár garantált programjai.
A szombati és vasárnapi programelemek között valamelyest nagyobb szerepet kap a korabeli hadviselés megismerésének lehetősége, a legnagyobb újdonság azonban, hogy szablyavívó bemutatókat is tartanak.

Fábián Tamás kommunikációs vezető elmondta, fontos törekvésük, hogy a látogatói igényeknek megfelelően folyamatosan változzanak, bővüljenek a gyulai vár programjai.
 

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …