2024. július 23., kedd
FONTOS

Az aratás végéhez közelednek a Békés vármegyei gazdák

Az aratás a legfontosabb esemény ezekben a napokban a gazdák életében.

A folyamat végén járnak, az őszi árpa Békés vármegyében 28 hektáron volt elvetve, melyet 100 százalékban be is takarítottak ezen a héten. Ez a növény 6,1 tonna átlagterméssel zárta az idei esztendőt. A búza betakarítása még folyamatban van. A július 8-ai adatok szerint a betakarítási bizottság 95 százalékot állapított meg. Ez esetben 6 tonnás átlagtermésről beszélhetünk. A tarlók kezelése, a tarlóhántások, a búzaszalmák betakarítása, a bálázás van még hátra.

Kozsuch Kornél kiemelte, a nagyobb esőzések jót tettek a terméseknek. A kiszámíthatatlan időjárás miatt minden folyamat hamarabb zajlott le ebben az évben.

Kozsuch Kornél kiemelte, a gazdálkodók életében folyamatosan jelen vannak a kártevők. A párás, meleg időben a gyapottok bagolylepke a kukorica csövekbe próbálja berágni magát. Azokban a csemegekukorica táblákban, ahol megtérül, ott védekeznek a gazdák, de előfordulhat, hogy árukukorica esetében nem mindenki fog védekezni.

A 2024-ben beadott területalapú támogatásokhoz érkeznek az első adategyeztetések. Kozsuch Kornél kiemelte, ilyenkor érdemes figyelniük a gazdáknak az ügyfélkapujukat. Előfordulhatnak olyan hibák, hogy a szomszédos földekkel átfedések vannak, valamint az is, hogy egy táblában túligénylések vannak. Ezeket most még szakciómentesen lehet javítani, csak mindenki figyeljen arra, hogy időben nyissa meg a figyelmeztető leveleket, és járjon el úgy, ahogy szükséges.

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …