A német hagyományokat elevenítették fel szombaton Gyulán.
A városrészen régebben minden háznál voltak szilvafák. A termést befőzték, vagy lekvárt készítettek belőle. A hagyományos szilvalekvár rézüstben, cukor nélkül fő, ennek megfelelően készült a lekvár a Máriás-ház udvarán. Az esemény nemcsak az idősebbeket, hanem a fiatalabbakat is megmozgatja.
Az idei eseményen két mázsa szilvát főztek. Egy nappal korábban elkezdődtek a munkálatok, a zuhér, ahol kifejtették a szilvát. A férfiak lehozták a padlásról a nagy rézüstöket, nagy edényeket, melyeket előkészítettek a szombati programra.
A szilvalekvár főzést számos program egészítette ki. A kemencében szilvás sütemények készültek, valamint cibere és lekvár kóstolásra is lehetőség nyílt. A Máriás-ház udvarán pedig sváb táncház várta a megjelenteket.