Áruhiánytól ebben az évben sem kell tartani – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék tanács.
A november 11-ei Márton nap elmaradhatatlan eleme a libapecsenye. Idén a hazai víziszárnyastartás és feldolgozás növekedést mutat, bár az egyes fajokon belül a hasznosítási irányok termelési szintje és annak váltakozása eltérő – derült ki a kamara és a tanács közös körképéből. A lúd esetében elmondható, hogy az idén eddig előállított és vágásra adott egymillió darab hízott liba a tavalyi szinthez képest mintegy nyolc százalékos növekedést jelent. A leadott 1,2 millió húshasznosítású liba viszont 18 százalékkal marad el a tavalyitól. A hízott libamáj előállításában hazánknak vezető szerepe van, hiszen itt termelődik meg a teljes, kóser elismertségű mennyiség.
A víziszárnyas termékek mintegy 80 százalékban exportra kerülnek, a hazai fogyasztás nagy része pedig a vendéglátáson keresztül történik. Ezáltal a hazai piacon csak akkor keletkezik zavar, ha a madárinfuenza helyzet miatt olyan alacsony a termelés, hogy a preferált időszakban a hazai piacra nem jut elég áru.