

Átlagos-közepesen zárta a 2024-es esztendőt a Gyulai Pálinka Manufaktúra.
Fabulya Attila évértékelésében az extrém időjárást és a minőségi pálinka értékesítési szektor gondjait emelte ki.
Bár jól indult, mégis egy átlagos, közepes évet zárt tavaly a Gyulai Pálinka Manufaktúra, értékelte a 2024-es esztendőt a napokban Fabulya Attila, kóstolóház-vezető. A február végi, kiemelkedően magas hőmérséklet komoly gondot okozott a gyümölcsösben, amit a márciusi mínuszok tetéztek. Ez a manufaktúra kajsziültetvényében kilencven százalékos fagykárt jelentett. A csonthéjasoknál kedvezőbben alakult a következő időszak, mégis kevesebb cseresznye és meggy termett. Fabulya Attila hangsúlyozta, a nyári kánikulában az is előfordult, hogy hetven celsius fokot mértek egy almában. A szilva mennyiségben hozta az elvárásokat, beltartalmi értékben viszont nem. Tavaly kiváló termése szinte csak a birsalmának volt. A kóstolóház vezetője kiemelte, mindezek összessége a pálinka kínálatukat is befolyásolta.
Az év első hónapja végén kilencven éves melegrekordok dőlnek meg sorra, ami rossz előjel 2025-re, mondta Fabulya Attila. A hosszú távú előrejelzések szerint hasonló folytatás várható az időjárásban, mint tavaly. Igyekeznek felkészülni és megvédeni a gyümölcsfákat az extrém hőmérséklet ingadozásoktól, de ez már szinte lehetetlen feladat. Fabulya Attila kiemelte, nem csak a gyümölcstermesztés jelent kihívást napjainkban, maga a minőségi pálinka értékesítési szektor is gondokkal küzd.
A hazai gyümölcsfák nem vagy alig tudnak alkalmazkodni a megváltozott időjárási körülményekhez. A következő évek egyik nagy kihívása lesz ennek a megoldása.