

Február 17-én és 18-án egy olaszországi szakács shown vett részt a Békés Megyei Culinary Team, a Riminiben megtartott rendezvény egy világverseny selejtezője volt.
A culinary team csapatkapitánya, a gyulai származású Szeidler Zsolt séf, olimpiai aranyérmes mesterszakács képviseltette Magyarországot. Az ő munkáját a kisvárdai Mudri Nóra szakácstanonc segítette. Magyarországon kívül 18 ország mérettette meg magát, a tét pedig nem volt más, mint a bejutása a 2026-os világdöntőbe, melyet majd Walesben rendeznek meg. Ehhez egy meleg halételt kellett elkészíteni. Ez egy gőzölt halibut, vagyis laposhal citrusokkal, zeller textúrákkal, marinált céklatölcsérrel és rákmártás volt. A főétel pedig borjú karaj volt füstölt paprikával, hajdinás májragu, és zöldség tarte, cékla püré és jus, avagy sült pecsenyelé.
Több terve van az elkövetkezendő évekre nézve a Békés Megyei Culinary Teamnek. Egy közétkeztetési csapatot is szeretnének elindítani a 2026-os luxemburgi világbajnokságon.
Ambrus György kiemelte, óriási szakmai alázattal kell rendelkeznie annak a fiatalnak, aki díjnyertes szakáccsá szeretne válni. Megfigyelhető, hogy sokszor nincsennek felkészülve a vizsgákra a tanulók. Hangsúlyozta, az alapanyag, a szakma és a mester iránti hármas tisztelet a legfontosabb ebben a szakmában.